Nedjelja, 26.01.2020.

Fotopriča

Zima u kampu na Vučjaku migrantima dodatno otežava život

U znak protesta, jer im se ne dopušta da pređu granicu, migranti već dva dana odbijaju obroke koje im dostavljaju volonteri Crvenog križa

Oko 500 migranata u kampu Vučjak, nadomak Bihaća, već duže vrijeme boravi u uslovima koji nisu dostojni čovjeka. No, oni najteži dani za njih tek dolaze, s obzirom na to da je prvi snijeg već pao, a temperature tokom noći se spuštaju i do 10 stepeni ispod nule.

S lokacije udaljene svega 15 kilometara od granice s Evropskom unijom (EU), traže da im se otvore granice i poručuju kako je njihov jedini cilj nastaviti put prema Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji i drugim evropskim zemljama. Tešku svakodnevnicu migranata zabilježio je fotoreporter Anadolu Agency (AA).

U znak protesta, jer im se ne dopušta da pređu granicu, migranti već dva dana odbijaju obroke koje im dostavljaju volonteri Crvenog križa, kupaju se vodom koju dobijaju otapajući snijeg, a vrijeme u kampu običnu provode grijući se uz vatru naloženu od drveća prikupljenog u šumi.

Na sredini kampa Vučjak, u kojem borave i djeca od 13 i 14 godina, istaknuti su transparenti "Mi ovdje umiremo, neka nam EU otvori vrata". Iako suočeni s nedostatkom pitke vode, velikim naslagama smeća, blatom koje im otežava kretanje, migranti odbijaju napustiti kamp. Jedino što žele jeste da im se dopusti da nastave svoj put. 

Potpredsjednik Međunarodne federacije društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Kerem Kinik posjetio je nedavno kamp Vučjak te poručio kako tamo ne postoje uslovi u kojima bi mogao boraviti čovjek i da kamp na Vučjaku što prije treba biti zatvoren. Prije dva dana kamp je posjetila i povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je također poručila da se ovaj kamp mora zatvoriti istog dana.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu s premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem na kojem je razgovarano o rješavanju migrantske situacije na području Unsko-sanskog kantona (USK), posebno kampu "Vučjak". Dogovoreno je da se migranti početkom iduće sedmice izmjeste s ove lokacije u druge prihvatne centre izvan Unsko-sanskog kantona, te da se ovaj neformalni kamp zatvori.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh