open-navfaktor-logo
search
Svjetski mediji
Zločini ruske vojske: Zatvorili i sistematski silovali 25 žena, neke su imale samo 14 godina
Tokom pet sedmica ruske okupacije, predgrađe Kijeva Buča bilo je poprište užasa, navodi se u izvještaju New York Timesa, nakon više od sedam dana razgovora sa zvaničnicima, patolozima i desetinama svjedoka u nedavno oslobođenom gradiću.
12.04.2022. u 20:37
get url
text
Masovna grobnica u Buči

- Dokazi ukazuju da su Rusi ubijali bezobzirno i ponekad sadistički, dijelom iz osvete - navodi se u članku New York Timesa.

Ukrajinski zvaničnik kažu da su otkrili više od 350 tijela civila u Buči, uključujući više od 250 usmrćenih gelerima ili mecima, koji se tretiraju kao ratni zločin, kaže za NY Times glavni regionalni tužilac Ruslan Kravčenko. Pored ubistava i egzekucija, zabilježeni su i stravični slučajevi mučenja i seksualnih napada.

Jedan čovjek koji je pobjegao sa svojom ženom kada je oklopno vozilo udarilo u njihovu ogradu, po povratku kući, nakon što su se Rusi povukli, našao je svoju imovinu opljačkanu, punu smeća i pivskih flaša, javlja NY Times.

- U podrumu ispod šupe u vrtu, njegov nećak otkrio je tijelo žene koja je na sebi imala samo krzneni kaput - piše NY Times. Policija je potvrdila da je upucana u glavu, a našli su omote kondoma i druge dokaze da je bila držana kao seksualna robinja prije nego što je ubijena.

Ukrajinski ombudsmen za ljudska prava Ljudmila Denisova, rekla je da je zabilježila mnogo užasnih slučajeva seksualnog nasilja koje su Rusi počinili u Buči i drugim mjestima, a ona smatra da su silovanja dijelom osveta za ukrajinski otpor, ali također i oružje rata.

U jednom slučaju, oko 25 djevojčica i žena, starosti od 14 do 24 godine bile su sistematski silovane tokom okupacije u podrumu jedne kuće u Buči, a devet od njih je u drugom stanju, rekla je Denisova za BBC News.

- Ruski vojnici su im rekli da će ih silovati do te mjere da više ne žele nikakav seksualni kontakt s bilo kojim muškarcem da bi spriječili da imaju ukrajinsku djecu - navodi se u izvještaju BBC-ja.

CBS News je razgovarao s nekoliko žena koje su opisale silovanja od strane ruskih vojnika.

Ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova rekla je za CNN jučer da njen ured istražuje 5.800 slučajeva ratnih zločina koje su počinili ruski vojnici, a do sada je identiicirano više od 500 osumnjčenih, uključujući ruske političare, vojno osoblje i propagandiste.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.