Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbio zahtjeve za razrješenje branioca po službenoj dužnosti, kao i za izuzeće predsjedavajućeg Vijeća, Bastah je na današnjem ročištu zatražio da izabere branioca kojeg će sam plaćati.

Bilo je planirano da u nastavku suđenja optuženi svjedoči u svoju korist, kao i da budu uvedeni materijalni dokazi Odbrane, ali je Bastah insistirao na pitanju branioca. Predsjedavajući Vijeća Zoran Božić je kazao da tom zahtjevu neće biti udovoljeno s obzirom da je neosnovan i da branilac Izet Baždarević korektno obavlja svoj posao.

- Ako mi to ne date, onda ću ja privatnog branioca, kojeg ću sam plaćati - rekao je Bastah.

Božić je suđenje odgodio za 25. januar, navodeći da optuženi ima vremena do tada da izabere branioca. On je istakao da Baždarević neće biti razriješen i da će ostati na toj dužnosti ukoliko se ne pojavi drugi branilac.

Bastah je ranije tražio i izuzeće tužiteljice Sanje Jukić, kao i predsjedavajućeg Božića. Ovi zahtjevi su odbijeni.

- Sve što ste radili i radite jeste s ciljem opstrukcije i odugovlačenja postupka - kazao je Božić.

Bastah je optužen za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol. Prema optužnici, počinio je zločin protiv čovječnosti u svojstvu pripadnika rezervne policije, s dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).