open-navfaktor-logo
search
Trump i Erdogan
Značajno ćemo produbiti trgovinske odnose
U Bijeloj kući je počeo sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana koji je u Washingtonu dočekan uz najviše državne počasti 
13.11.2019. u 21:36
get url
text

U Bijeloj kući održan je sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana koji je u Washingtonu dočekan uz najviše državne počasti. 

Trump se u obraćanju novinarima prije sastanka zahvalio predsjedniku Turske zbog napora koje je poduzeo na granici Turske i Sirije, javlja agencija Anadolija.

Podsjećajući da su Erdogan i on prijatelji već duže vrijeme, istakao je da će na današnjem sastanku razgovarati i o pitanju S-400 i F-35.

Naglasio je također kako je turski predsjednik Erdogan vrlo cijenjen u svojoj zemlji i u regiji te dodao da će SAD i Turska u narednom periodu u značajnoj mjeri produbiti i trgovinske odnose.

Napomeno je da razumije probleme s kojima se suočava Turska te da je potrebno uraditi nešto u vezi s tim pitanjem.

Istakao je da je Turska u posljednje vrijeme (u Siriji) uhvatila više od 100 pripadnika ISIS-a, dodajući da i dalje motri na njih.

Erdogan je tokom posjete Washingtonu izjavio da su oni koje američki predsjednik Donald Trump naziva Kurdima ustvari teroristi PYD/YPG-a, javlja Anadolu Agency (AA).

- Oni koje vi nazivate Kurdima su PYD/YPG. To je teroristička organizacija, to su podružnice PKK-a - rekao je Erdogan tokom sastanka s grupom republikanskih senatora u Bijeloj kući kojem je prisustvovao i predsjednik Trump.

Istakao je da Turska poduzima ogromne napore u vezi s uspostavom sigurne zone na sjeveru Sirije.

- Turska je pripremila planove i projekte u sigurnoj zoni na sjeveru Sirije za milione Sirijaca - dodao je Erdogan, napominjući da je Turska primila nekoliko miliona izbjeglica u svoju zemlju.

- Na sirijske izbjeglice smo potrošili 40 milijardi dolara, a nažalost, iz Europe smo dobili samo 3 milijarde eura - kazao je turski predsjednik.

Trump je istakao da je Turska primila 4 miliona izbjeglica, dodajući da Europa treba preuzeti odgovornost u vezi s pitanjem izbjeglica.

U brojnoj delegaciji predsjednika Erdogana se nalaze i njegova supruga Emine, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, ministar trezora i finansija Berat Albayrak, ministar odbrane Turske Hulusi Akar, ministrica trgovine Turske Ruhsar Pekcan, šef predsjedničkog ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.