Egipćani, poznati po raskoši, od zlata su radili nakit koji je bio odraz određenog društvenog statusa. Danas se ono primjenjuje i u kozmetičkoj industriji, dekoraciji zgrada, medicini, ali i u svijetu elektronike, poput mobitela i laptopa.

Zlato je dobar vodič električne energije, vrlo je jednostavno za obradu, krasi ga predivan sjaj i ne gubi boju. Zbog ovih jedinstvenih svojstava zlato se koristi u mnogim oblicima u savremenom životu.

Zlato je igralo važnu ulogu u stomatološkoj industriji i koristilo se za izradu krunica, ispuna i zubnih mostova. Baš zato što nije toksičan metal, može doći u kontakt s tijelom bez nanošenja štete, a zbog svoje izdržljivosti ne korodira u ustima, pa su ga ta svojstva činila pogodnim u liječenju zubi. Drevni kineski medicinari koristili su ga u tretiranju pljuskavica, a Rimljani za različite probleme s kožom.

Današnja medicina ovaj plemeniti metal koristi za liječenje artritisa putem injekcija s otopinom zlata. Budući da je ono otporno na bakterije, često se koristi i u tjelesnim implantatima, a nanočestice zlata sve se više primjenjuju kao pomoć u kemoterapijskom liječenju.