Nalaze se uglavnom na potezu od Skenderije do Baščaršije. Krenimo redom...

Mjesto broj jedan pripada popularnoj Teti razapetoj koja se nalazi na Skenderiji. Kraj nje su se susretale i susreću Sarajlije svih generacija, ali malo ko zna da se ustvari radi o skulpturi Figura na stolici bh. umjetnika Alije Kučukalića.

Skulptura Teta razapeta, kako je prozvana u narodu, raširenih ruku sjedi na stolici, prezentirajući tako Sarajlije koje uvijek svoje prijatelje i goste dočekuju - raširenih ruku.

Drugo mjesto pripada Vječnoj vatri. Iako je zvanično spomenik vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu, zbog svog isturenog položaja - između dvije glavne ulice, na prelazu iz Titove u Ferhadiju, Vječna vatra je uvijek okružena onim koji čekaju nekoga svog.

Zapravo, nepravedno je ove lokacije određivati prvim, drugim ili trećim mjestom. Jer, svaka od njih, koje ćemo spomenuti i u nastavku teksta, jednako su bitne i drage, a njihova važnost može se vagati ili rangirati samo kroz sjećanja onih koji su se tu sastajali...

Saša Lošić, frontmen grupe "Plavi orkestar" u pjesmi "Bolje biti pijan nego star" stihom "Čekat ću te, moja buco, kraj Prve gimnazije", prikazuje kako je ova obrazovna institucija u narodu prihvaćena i kao mjesto susreta.

Isti status dobio je i Ekonomski fakultet, i vrlo često ćete čuti: "Čekam te kod Ekonomije".

Među poznatim mjestima susreta su i BBI, Veliki park, Slatko ćoše, pozorište (Narodno pozorište Sarajevo), Saborna crkva, Katedrala (katedrala Srca Isusova), Begova džamija (Gazi Husrev-begova džamija), pa sve do Sebilja u srcu Baščaršije. 

Ova mjesta odabrale su Sarajlije, između ostalog i zbog pretpostavke da su to lokacije koje je najjednostavnije pronaći, posebno onima koji baš dobro i ne poznaju njihov grad.

A i od tih lokacija nijedno mjesto gdje Sarajlije vole ćejfiti uz kafu i rahat-lokum nije daleko.

I kako kaže naš akademik Abdulah Sidran: "U Sarajevu kad živiš, previše vremena potrošiš. Dok tamo, dok ovamo – prođe jutro. Dok ovo, dok ono – ode dan. Jeste, doduše, sve to – bude među ljudima. I bude, uglavnom, lijepa priča".

Jer Sarajevo i jeste lijepa priča sa svim svojim detaljima.