Riječ je o mega šišmišu koji se može naći u Africi i daleko je od izmišljenog bića. Velike grupe muških šišmiša mogu se naći u tropskim šumama srednje Afrike, obješene o drveće i glasajući se dok pozivaju ženke.



- Glava mužjaka izgledom podsjeća na glavu losa, a veliki nosni nabori i povećan grkljan pomažu mu da uputi glasne pozive ženki - kazala je dr. Sarah H. Olson, saradnica u Društvu za zaštitu divljih životinja (WCS) za The Dodo.

Kao i svi šišmiši koji jedu voće, ovaj šišmiš ima važnu ulogu u rasipanju sjemena po tropskim šumama. Olson i njene kolege proučavaju šišmiše i njihove pokrete u nadi da će pomoći tim nevjerovatnim životinjama. Međutim, s krčenjem šuma i gubitkom staništa ovi mega šišmiši suočavaju se s teškom bitkom za opstanak.