open-navfaktor-logo
search
Bijela kuća
Zona zabrane letova u Ukrajini mogla bi dovesti do rata sa Rusijom, a to ne planiramo
Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je da ne smatra mogućim ukloniti Rusiju iz Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) zbog napada na Ukrajinu, javlja Anadolija.
03.03.2022. u 22:27
get url
text

Psaki je održala konferenciju za novinare u Bijeloj kući na kojoj je govorila o napadu Rusije na Ukrajinu.

Odgovarajući na apel ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se uspostavi zona zabrane letova iznad Ukrajine, Psaki je rekla da bi uspostavljanje takve zone moglo dovesti do direktnog rata s Rusijom, dodajući da to nemaju u planu.

- Uspostavljanje zone zabrane letova iznad Ukrajine zahtijeva i njenu implementaciju. U osnovi, američki vojnici bi u tom slučaju morali obarati ruske avione, što bi moglo dovesti do direktnog rata između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. To želimo izbjeći - pojasnila je Psaki.

Komentarišući apele da Rusija bude uklonjena iz Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) zbog rata u Ukrajini, Psaki je rekla da to ne smatraju mogućim.

- Ne vidimo ovo kao moguće u ovom momentu - kazala je.

Podsjetila je da je Rusija jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

- Rusija ne ispunjava svoje obaveze prema Konvenciji UN-a i zloupotrebljava svoj položaj. Pokušavamo da izolujemo Rusiju i da je smatramo odgovornom za njene postupke - rekla je Psaki.

Komentarisala je i apele u SAD-u da se u okviru ekonomskih sankcija Rusiji uvede zabrana uvoza ruske nafte, te je istakla da bi to povećalo cijene goriva u SAD-u.

- Ne želimo da se cijene goriva povećaju dok vršimo ekonomski pritisak na Rusiju - jasna je Psaki.

Potvrđujući navode da se SAD sprema uvesti sankcije ruskim oligarsima bliskim Kremlju, Psaki je napomenula da će sankcije uskoro biti objavljene.

Psaki je još dodala da SAD stalno dijeli obavještajne podatke s Ukrajinom.

Napad Rusije na Ukrajinu koji je počeo 24. februara izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima UN-a, u Ukrajini je od početka rata ubijeno 227 civila, a 525 ranjeno. Ukrajinske vlasti procjenjuju da je broj poginulih više od 2.000. Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) procjenjuje da je više od milion ljudi izbjeglo u susjedne zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.