Zbog nagrade Handkeu

Žrtve će protestirati pred Ambasadom Švedske, šalju i protestno pismo Nobelovom komitetu

Objavljeno: 22.10.2019. u 17:12 Autor: B. T.

Pozivaju sve građane da im se pridruže, te na taj način iskažu nezadovoljstvo odlukom Nobelovog komiteta

Povodom odluke Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, svakog utorka sa početkom u 10 sati i 12 minuta, organizirat će mirno protestno okupljanje građana ispred Ambasade Švedske u Sarajevu.

Kako kažu, okupljat će se svakog utorka jer će tog dana biti dodjeljene Nobelove nagrade u više različitih kategorija, među kojima i nagrada za književnost Peteru Handkeu. 

- Vrijeme mirnog protestnog okupljanja je simbolično, obzirom da će nagrade biti dodijeljene dana 10.12.2019. Pozivamo sve građane da nam se pridruže, te na taj način iskažu nezadovoljstvo ovom odlukom Nobelovog komiteta - kažu iz Udruženja, uz poruku da za neke odluke nema opravdanja. 

Ovo udruženje, sa još osam udruženja žrtava sutra će se na konferenciji za novinare obratiti javnosti povodom dodjele nagrade Handkeu. Najavljeno je i kako će udruženja uputiti zajedničko pismo-protest članovima Nobelovog komiteta za književnost. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije