open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Zvaničnim putem iz Hrvatske u BiH vraćen izrazito mali broj migranata, zašto ih je toliko na ulicama USK?
U službenim evidencijama Granične policije Bosne i Hercegovine evidentirano je da je od nadležnih tijela Republike Hrvatske tokom prvih pet mjeseci ove godine prihvaćeno 247 stranih državljana, a za cijelu prošlu godinu iz Hrvatske u našu zemlju zvanično je "vraćeno" 716 stranih državljana, odnosno migranta.
15.07.2020. u 11:14
get url
text

Iz GPBiH kazali su nam da problematika readmisije nije u njihovoj, već je u zakonskoj nadležnosti Službe za poslove sa strancima BiH.

Ako se uzmu u obzir procjene da na području Unsko-sanskog kantona, koji graniči sa Hrvatskom, trenutno boravi između šest i sedam hiljada migranata, a kojima je krajnji cilj da dođu do Zapadne Evrupe, te da je većina njih čak u nekoliko navrata bezuspješno pokušala prijeći granicu, ovaj podatak o zvanično "vraćenim" migrantima iz susjedne nam zemlje je izrazito mali.

U prilog tome ide i podatak da je GPBiH od početka ove godine do mjeseca jula, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzela mjere prema 10.431 stranom državljaninu.

- Od navedenog broja, u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice evidentirano je 5.006 lica. Pored toga, poduzimanjem mjera neposredno na graničnoj liniji, od pokušaja nezakonitog prelaska odvraćeno je 5.425 osoba - istakli su iz GPBiH.

Prisilno vraćeni iz Hrvatske

Koliko migranata je zaista uspjelo prijeći granicu sa Hrvatskom nije poznato. Međutim, graničari su nerijetko u više navrata kontrolisali strane državljane koji su prethodno pokušavali nezakonito prijeći državnu granicu sa Hrvatskom.

VEZANI TEKST - U USK oko 6.000 migranata: Mještani se žale da im uništavaju usjeve, na granici "borba mačke i miša"

- Od ukupnog broja osoba evidentiranih u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, 4.330 osoba bilo je već prethodno kontrolirano u BiH i koja su imala važeće potvrde o izraženoj namjeri za podnošenje zahtjeva za azil u BiH. U najvećem broju, takve osobe su evidentirane prilikom pokušaja nezakonitog prelaska državne granice u Republiku Hrvatsku na području USK. U određenom broju slučajeva, zaticanja migranata, prethodno registriranih u BiH, prilikom pokušaja nezakonitog prelaska državne granice u Republiku Hrvatsku, osobe su iznosile tvrdnje da su prisilno vraćene s teritorija Republike Hrvatske – istakli su iz GPBiH.

Dodali su kako su u odgovorima koje su tražili od hrvatskih službenih tijela vezano za takve slučajeve, najčešće dobijali informacije da je provjerama u raspoloživim službenim evidencijama utvrđeno da osobe nisu evidentirane u boravku na području Republike Hrvatske te da prema njimanisu poduzimane niti izrečene bilo kakve zakonske mjere.

- U manjem broju slučajeva, informirani samo da se radilo o mjeri odvraćanja migranata od namjere nezakonitog prelaska državne granice – objasnili su.

Hrvatska policija na teritoriji BiH

Odgovarajući na pitanje da li imaju dokaze o tvrdnjama da hrvatska policija nelegalno ulazi na teritoriju BiH, iz GPBiH su kazali kako ne raspolažu dokazima kojima bi se mogle potkrijepiti takve tvrdnje.

- Ulazak pripadnika stranih službi sigurnosti u BiH propisan je Zakonom o graničnoj kontroli BiH, kao i nizom bilateralnih i međunarodnih sporazuma. U članu 47. Zakona o graničnoj kontroli propisano je da međunarodna granična policijska saradnja obuhvaća djelatnost stranih policijskih službi na državnom području BiH, odnosno djelatnost GPBiH na stranom državnom području, saradnju sa stranim službama sigurnosti i razmjenu policijskog službenika za vezu, u skladu s međunarodnim ugovorom i potpisanim sporazumom o suradnji – objasnili su iz GPBiH.

Dodali su kako prema ovom Zakonu, u BiH mogu ući ovlašteni policijski i carinski službenici drugih država i zajedno sa službenicima GPBiH i drugih državnih policijskih agencija u BiH kao i službenicima carine BiH, u skladu s međunarodnim ugovorom i potpisanim sporazumom o saradnji, obavljati određene radnje vezane za nadzor državne granice i druge poslove međunarodne policijske i carinske suradnje.

- U članu 48., stav 3., navodi se da pripadnici stranih službi iz stava (1) ovog člana mogu na području BiH bez posebnog odobrenja koristiti vozila sa svojim oznakama, nositi uniformu, kratko lično naoružanje i druga sredstva prisile, ako je to sastavni dio njihove službene uniforme – naveli su iz GPBiH.

Napomenuli su da je u skladu s potpisanim Sporazumom između Vijeća Ministara BiH i Vlade RH o saradnji u nadzoru državne granice potpisano više protokola o saradnji između BiH i RH među kojima i Protokol o provođenju mješovitih patrola, Protokol o službenom tranzitu, Protokol o osnovanju zajedničkog kontakt centra Nova Sela - Bijača i slično.

- Prilikom provođenja odredbi navedenog Sporazuma i zaključenih protokola, policijski službenici RH mogu ući u BiH i provoditi aktivnosti samo koje su definirane u tim dokumentima – istakli su iz GPBiH.

Istraga u toku

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još nije okončalo istragu o tome da li je početkom augusta prošle godine došlo do graničnog incidenta, kada je kod Velike Kladuše, u blizini graničnog prijelaza sa Hrvatskom, pronađeno 18 povrijeđenih migranata koji su tada tvrdili da ih je hrvatska policije "vratila" u našu državu mimo zvaničnog graničnog prijelaza.

Prema informacijama koje smo ranije dobili iz ove pravosudne institucije, "zapelo" je kod podataka koje čekaju da im dostavi Granična policija BiH, a u međuvremenu zvaničnih informacija vezanih za istragu nije bilo.

Nedugo nakon događaja, u medijima su objavljeni videosnimci i fotografije na kojima se vidi vozilo policije iz Hrvatske, kao i dokumenti koji su upućeni Tužilaštvu BiH u kojima se navodi da su policajci Granične policije BiH svjedočili tome da hrvatska policija na ilegalnom graničnom prijelazu izvodi više stranih državljana i usmjerava ih u pravcu teritorije BiH.

Hrvatska policija tada je saopćila da nema ništa sa incidentom, te da njihovi policajci nisu u BiH ilegalno prebacili migrante. Ustvrdili su da su samo spriječili ulazak migranata na teritoriju Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.