open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Zvizdić: BiH se približava limitima, uskoro se nećemo moći nositi sa problemom migranata
Istaknuo je zaključak koji se odnosi na angažiranje dodatnih policijskih snaga, iz entitetskih i kantonalnih policijskih agencija, koje bi bile dodijeljene kao ispomoć Graničnoj policiji i koje ne bi djelovale u širokom graničnom pojasu
10.06.2019. u 16:47
get url
text

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić govorio je danas na konferenciji za medije o pitanju migracija u BiH.

Podsjetio je na pokušaje Vijeća ministara da se sačuva aspekt humanosti i poštivanja međunarodnog prava, ali i na poruku da BiH neće postati sabiralište migranata na zapadnom Balkanu.

- Situacija u kojoj se nalazimo danas i podaci sa kojima raspolažemo govore da se približavamo našim limitima. Danas smo usvojili zaključak kojim upozoravamo da BiH uskoro neće biti u situaciji da se nosi sa tim problemom – kazao je Zvizdić.

Istaknuo je zaključak koji se odnosi na angažiranje dodatnih policijskih snaga, iz entitetskih i kantonalnih policijskih agencija, koje bi bile dodijeljene kao ispomoć Graničnoj policiji i koje ne bi djelovale u širokom graničnom pojasu.

- Mi ćemo takav sporazum poslati Predsjedništvu BiH. Predsjedništvo nije nadležno da ga usvaja, ali ćemo ih zamoliti za podršku da više stotina policajaca bude u službi ispomoći Graničnoj policiji – izjavio je Zvizdić.

Podsjetio je na inicijativu da se zatvore prijelazi u BiH, u čemu bi bili angažirani i pripadnici Oružanih snaga BiH.

- Do sada je već više desetina kriminalaca otkriveno, uhvaćeno i procesuirano, ali oni i dalje nastavljaju sa ilegalnim prometom – kazao je Zvizdić.

Naredni zaključak je, dodaje, da je neophodno migrantsku krizu ravnomjerno rasporediti na cijeli teritorij BiH.

- Da ne budu migranti samo na teritoriju FBiH već na teritoriju cijele države – pojasnio je Zvizdić.

Kazao je da su vlastima u Unsko-sanskom kantonu ponuđene dodatne policijske snage, kada se to zatraži.

- Traži se, a posebno sa nivoa RS-a, pojačana kontrola istočne granice. Kada mi pošaljemo sporazum koji podrazumijeva dodatne policijske snage, onda se to opstruira. To su paradoksalni zahtjevi i mi kao Vijeće ministara BiH ne pristajemo na to – poručio je Zvizdić.

Od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, dodaje, očekuje da pozitivno utječe na postizanje dogovora po tom pitanju.

Zvizdić je, govoreći o problemima sa migrantima, kazao da su već zatražene read misije za migrante koji su pravili probleme na području Velike Kladuše.

- Treba modernizirati i učiniti efikasnijom kompletnu zakonsku legislativu koja se odnosu na pitanje azila – istaknuo je Zvizdić.

Dodao je da se već radi na prijedlozima određenih zakonskih rješenja, ali da je trenutni prioritet jačanje istočne granice BiH s ciljem sprječavanja ulaska migranata na teritorij naše zemlje.

- Od januara 2018. do danas je u BiH ušlo preko 30.000 migranata. Prema podacima naših relevantnih agencija, u BiH se uvijek nalazi između četiri i četiri i po hiljade migranata – kazao je Zvizdić.

Niti jedno rješenje, tvrdi, ne podrazumijeva pravljenje žičanih ograna na granici već isključivo rast broja policijskih službenika koji bi zaustavili ilegalni ulazak migranata u BiH.

- Migranti u BiH dolaze iz EU-a. To im jep olazište, to je Grčka. Ona idu balkanskom rutom kako bi se ponovo vratili u EU. Naša poruka je da BiH ne treba biti na toj ruti i poruka svim migrantima je da mi već popunjavamo sve limite i kapacitete te da ćemo se maksimalno potruditi da BiH više ne bude na toj ruti – pojasnio je Zvizdić.

Premijer FBiH Fadil Novalić je, govoreći o današnjoj sjednici Vlade FBiH, govorio o izboru direktora FUP-a.

- Na prijedlog jednog od ministara da se ta tačka skine sa dnevnog reda smo to uradili – kazao je Novalić, pojasnivši da aktuelni saziv Vlade FBiH u tehničkom mandatu taj izbor treba prepustiti narednom sazivu.

Dodao je da zakon obavezuje da direktor FUP-a i ministar unutrašnjih poslova moraju dolaziti iz različitih naroda, što je također uvjetovalo odgađanje izbora.

- Na Vladi je prevagnulo ovo mišljenje da to pitanje ne trebamo sada ubacivati i da to sačeka neke koalicione pregovore i formiranje nove Vlade – pojasnio je Novalić.

Istakanuo je i Godišnji plan Autocesta FBIH, koji, kako je kazao, plijeni posebnu pažnju.

- Postoje sve pretpostavke za ubrzanje aktivnosti na gradnji autocesta. Danas smo analizirali poslovanje, a osnovnim pitanjem kako ubrzati te aktivnosti. Imamo nesreću da smo se zakopali na dionice koje troše stotine miliona eura, a koje nikako ne možemo staviti u funkciju. Nismo blizu rezultata jer su se pojavili užasni problemi oko klizišta koje i neki međunarodni specijalisti ne mogu riješiti – kazao je Novalić.

Nagovijestio je promjenu prioriteta kada je dionica sjeverno od Zenice u pitanju, a što se odnosi na dionicu od Medakova do Žepča.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.