open-navfaktor-logo
search
Brisel
Zvizdić: Ne želimo "povlašteno partnerstvo", nego punopravno članstvo u EU
Predsjedavajući Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i Dragan Čović učestvovali su u Briselu na sastanku Radne grupe Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan.
29.01.2020. u 11:01
get url
text

U obraćanju okupljenima, Zvizdić ponovio da za BiH euroatlantske integracije i regionalna stabilnost nemaju alternativu, te da su to, uz daljnju demokratizaciju društva, izgradnju infrastrukture i društva znanja, kao i jačanje vladavine prava, ključni uvjeti demokratskog i ekonomskog razvoja koji bh. građanima trebaju osigurati bolji standard i miran i dostojanstven život.

- BiH nije velika država - ima 3,5 miliona stanovnika, ali smo samo u prošloj godini imali više od 1,7 miliona turista, u posljednje četiri godine smo imali rast GDP veći od 3,2 posto, otvoreno je više desetaka hiljada radnih mjesta, bili smo lideri u izvozu u regionu, a među prvih deset najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, sedam je članica Evropske unije - istaknuo je Zvizdić.

Poručio je da ekonomski procesi imaju pozitivne trendove, ali je ocijenio da to nije dovoljno, BiH je dosegla određene limite i sada je potreban poticaj prijatelja BiH da bi sačuvali taj pozitivan momentum.

Zvizdić je podsjetio da je više od 70  posto bh. građana i dalje opredijeljeno za EU jer postoji svijest da su evropske integracije jedini i najefikasniji instrument za jačanje političke stabilnosti, za prihvatanje evropskih vrijednosti i ključni podstrek za ekonomski prosperitet.

- Ne želimo nikakvo takozvano "povlašteno partnerstvo" s EU-om, niti bilo kakvu regionalnu inicijativu koja bi bila supstitucija za EU integracije BiH, mi u BiH isključivo želimo punopravno članstvo u EU - jasno je naglasio Zvizdić.

Podvukao je da se u BiH na dostizanju tog cilja mukotrpno radilo posljednjih godina te je postignut napredak koji treba rezultirati dobijanjem kandidatskog statusa.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović kazao je u obraćanju prisutnima da BiH mora napraviti iskorak u području evropskih integracija za šta ne postoji alternativa.

Prethodnih godinu i po, naglasio je, BiH bila je zaokupljena unutrašnjim problemima i izazovima poput uspostave vlasti i zakonodavnih tijela.

No, kako je kazao, taj period je dovršen i nova dinamika rada treba dovesti do intenzivnih promjena da bi se bilo moguće suočiti s onim što je ispred BiH, uključujući izmjene Izbornog zakona.

Osvrnuo se Čović i na odluke sudova u BiH i Strazburu, naglašavajući da se Izborni zakon mora izmijeniti u skladu s tim odlukama te da se očekuje finaliziranje izmjena do kraja marta kao i da se pitanje izbora u Gradu Mostaru također mora riješiti.

- Podjele i nesporazumi se moraju staviti po strani - podvukao je Čović.

Ekonomska i politička sigurnost u BiH moraju se osigurati, dodao je izražavajući očekivanje da će BiH dobiti kandidatski status ove godine kako bi time dobila dodatan vjetar u leđa.

Predstavnici parlamenata iz regije zapadnog Balkana također su se obratili prisutnima, govoreći o perspektivi članstva i regionalne konsolidacije, uz analize stanja u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

Nakon uvodnih govora uslijedio je formalni razgovor s prisutnim poslanicima Evropskog parlamenta, koje je predvodio izvjestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan i zastupnik Republike Hrvatske Tonino Picula, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću parlamentarne skupštine BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.