- Tužilaštvo BiH ne može ostati nijemo na čin rušenja ustavnog poretka BiH, posebno na članove Krivičnog zakona: 156. koji propisuje krivično djelo: "napad na ustavni poredak" i čl. 239. koji propisuje kao krivično i "odbijanje izvrsenja odluka USBiH". Ured OHR-a, zemlje Kvinte kao i Vijeće sigurnosti UN će morati reagovati na suspenziju Dejtonskog mirovnog sporazuma i početak projekta secesije bh entiteta RS. Zahtjevi za ocjenu ustavnosti antiustavnih odluka NSRS u vezi sa US BIH ( kao i u vezi sa neobjavljivanjem odluka OHR-a) su spremni i bit će podneseni ako bude odbijen veto Kluba Bošnjaka u bh. entitetu RS.

VEZANI TEKST - Klub Bošnjaka stavit će veto na Dodikov zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH

Postoje realni pokazatelji da je EU konačno naučio da fondovi, grantovi i investicije moraju biti praćeni sa provođenjem neophodnih reformi i usvajanjem zakona i strategija sa evropske agende BiH. Dakle, u najkraćem, prvo reforme pa novac.

Za očekivati je da kao prvi odgovor na početak secesije bh entiteta RS, a što može dovesti do ozbiljne sigurnosne krize, EUFOR ili NATO rasporede dio vojnika na teritoriji Brčko Distrikta.

I na kraju, a jednako važno, jest i činjenica da krajem 2023. bh entitet RS mora vratiti još skoro 900 miliona KM. Prvih 300 miliona, od ukupno 1,2 milijarde KM je vraćeno na način da se bh entitet RS zadužio po dvostruko većoj kamati (princip: zaduži se sa dvosruko većom kamatom da bi vratio dug u ekonomiji vodi ka bankrotu) i na način da kasne redovne budžetske isplate.

Dakle, bh. entitet RS novca nema i neizvjesno je hoće li ga imati. Zbog takve ekonomske regresije se i forsiraju nacionalističke teme da bi se zaštitila i očuvala vlast i odvukla pažnja od katastrofalne ekonomske i društvene situacije u kojoj se nalazi bh entitet RS - napisao je Zvizdić.