open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Italijanski trik da jedete tjesteninu, a da se ne debljate
Duže se osjećate sito, nema naglih skokova šećera u krvi i imate više vremena da potrošite sve te kalorije prije nego se pretvore u masti
Faktor
13.03.2024. u 07:54
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Trik koji Italijani cijelog života primenjuju kako bi spriječili da se ugojite od tjestenine primjenjuje se još dok se tijesto kuha.
Italijani ovu hranu uvijek kuhaju "al dente". To jest, mekana spolja, ali čvrsta iznutra. Zašto dobijate manje kilograma? Probavnom sistemu je potrebno više vremena da ga svari i asimiluje ugljene hidrate.
Za razliku od mehko kuhane tjestenine koja se odmah pretvara u šećere i energiju u krvi, tjestenina "al dente" zahtijeva duže vremena da je organizam svari i ostaje duže dostupna u našem organizmu. Samim tim, duže se osjećate sito, nema naglih skokova šećera u krvi i imate više vremena da potrošite sve te kalorije pre nego se pretvore u masti.
Što se tiče sosova, najbolji su oni od sirovog ili kuhanog povrća. Možemo se odlučiti za toplo jelo ili verziju salate. Izbjegavajte da uz jelo dodate hljeb. Umakanje hljeba u sos od tjestenine je veoma ukusno, ali predstavlja dodatne kalorije koje velika većina ljudi (sa izuzetkom sportista) ne može da priušti.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.