open-navfaktor-logo
search
Iftar
Mantije sa lisnatim tijestom i princes-krofne po receptu Adelise Hodžić iz Velike Kladuše
Mantije poslužite uz smjesu od jogurta kojoj ste dodali sjeckanog bijelog luka
Faktor
25.03.2024. u 13:31
get url
text
Mantije sa lisnatim tijestom i princes-krofne
Mantije sa lisnatim tijestom i princes-krofne
FOTO: ADELISA HODŽIĆ
Za večerašnji iftar predlažemo da pripremite mantije sa lisnatim tijestom i princes-krofne prema receptu Adelise Hodžić iz Velike Kladuše.
Mantije
Potrebni sastojci za duplu smjesu: dva paketa lisnatog tijesta, 400 g mljevenog crvenog mesa, dvije glavice luka, od začina biber i vegeta.
Postupak pripreme:
Gotovo lisnato razvijeno tijesto rezati rezačom za pizzu ili nožem na jednakih 30-35 kocki. Nije potrebno tijesto premazivati, jer je samo po sebi masno.
U mljeveno meso nasjeckati sitno luk, dodati začine, pa izmiješati.
Postupak pripreme mantija
FOTO: ADELISA HODŽIĆ
Na svaku kocku staviti smjesu od mesa pazeći da bude jednaka količina. Sastaviti krajeve tijesta, pa oblikovati kuglice i slagati ih u maslacem podmazanu tepsiju.
Mantije premazati istopljenim maslacem i peći u rerni, prvo na 190 stepeni Celzijusa da porumene, a onda pojačati temperaturu na 210 da se do kraja ispeku.
Poslužite uz smjesu od jogurta kojoj ste dodali sjeckanog bijelog luka.
Princes-krofne
Za krofnice je potrebno: 200 ml vode, 100 ml ulja, jedna kašika šećera, 150 g oštrog brašna, četiri jaja.
Postupak pripreme: na ringlu staviti šerpu i u nju sipati vodu, ulje, šećer i čekati da prokuha. Zatim dodati 150 g oštrog brašna, može i obično, ali sa oštrim brašnom krofnice narastu. Miješati špatulom dok se sve dobro ne sjedini, a potom skloniti s ringle i pustiti 10 minuta da se prohladi.
Potom polako dodavati četiri jaja, jedno po jedno i mutiti mikserom. Ako su jaja sitnija možete staviti i pet jer smjesa ne smije biti gusta, bolje da je malo kremasta.
Smjesu prebaciti u vrećicu za ukrašavanje torti sa jednim nastavkom, a u pleh staviti papir za pečenje te oblikovati krofnice. Peći ih u rerni na 200 stepeni celzijusa 25 minuta.
Za poslastičarsku kremu: 750 ml mlijeka, šest žumanaca, 180 g šećera, 90 g gustina, 90 g maslaca, ekstrakt vanilije, slatka pavlaka (jedan dio od 500 ml).
Princes-krofne
FOTO: ADELISA HODŽIĆ
Postupak pripreme: 600 ml mlijeka staviti u šerpu da se zagrije te u preostalo mlijeko dodati šećer, žumance i gustin pa sve dobro izmiješati da ne bude grudvica. Kad je mlijeko skoro pa prokuhalo dodati smjesu i skuhati kao puding uz stalno miješanje nekoliko minuta na laganoj temperaturi.
Prebaciti u drugu posudu u kojoj će se hladiti, dodati odmah maslac, dobro izmiješati da se sjedini, dodati čep do dva vanilija ekstrakta te prekriti prozirnom folijom i ostaviti dok se dobro ne ohladi.
Šlag krema se posebno umuti: kašiku dvije dodati u poslastičarsku kremu, zatim razrezati krofne na pola, pa jedan dio puniti, prvo slastičarskom kremom, a onda šlagom. Krofnice prekriti drugim dijelom krofne. Na kraju posuti šećerom u prahu i poslužiti.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.