open-navfaktor-logo
search
Iftar
Presnac, tradicionalna bosanska pita, i ružice sa germom i orasima po receptima Fatime Bajić iz Tuzle
Za presnac treba posebna priprema. Kajmak se skuplja sa kuhanog mlijeka koje se toliko ukuha da kajmak porumeni. Osim kajmaka, u fil za presnac se stavljaju i mladi sir, domaći maslo, jaja i kukuruzno brašno, kaže Fatima
Faktor
02.04.2024. u 11:37
get url
text
Presnac i ružice sa germom i orasima
Za današnji iftar pripremite presnac, tradicionalnu bosansku pitu, i ružice sa germom i orasima po receptu Fatime Bajić iz Tuzle.
Fatima kaže kako je presnac nezaobilazno jelo tokom ramazana i bajrama u tuzlanskom kraju.
- Za presnac treba posebna priprema. Kajmak se skuplja sa kuhanog mlijeka koje se toliko ukuha da kajmak porumeni. Osim kajmaka, u fil za presnac se stavljaju i mladi sir, domaći maslo, jaja i kukuruzno brašno - dodaje Fatima.
Presnac
Potrebni sastojci: brašno, voda, so za pripremu jufke, mladi sir, domaći kajmak (ako imate sa kuhanog mlijeka), pet jaja, maslo domaće i biljno, kašičica praška za pecivo, kukuruzno brašno, kašika griza.
Presnac
FOTO: FATIMA BAJIĆ
Postupak pripreme:
Zakuhajte jufku kao za običnu pitu i razvucite je da bude veća od tepsije u kojoj ćete je peći. Ostavite jufku da se malo prosuši.
Priprema fila: pomiješajte sir, kajmak, kukuruzno brašno, jednu kašiku griza, kašičicu praška za pecivo, pet bjelanaca i četiri žumanca, malo domaćeg i biljnog masla rastopite, pa dodajte u smjesu, posolite i izmiješajte.
Prosušenu jufku stavite u podmazanu okruglu tepsiju. Neka krajevi jufke budu preko ruba tepsije.
Dodajte pripremljeni fil i lijepo ga rasporedite, a potom krajeve jufke vratite preko fila. Za ljepši izgled presnaca jufku "naberite" da izgleda kao lepeza.
Sredina ostane prazna, pa na to mjesto dodajte peto žumance. Možete ga prvobitno umutiti, pa dodati.
Prelijte pitu maslacem i pecite u zagrijanoj rerni 40-ak minuta da porumeni. Prohladite, izrežite na komade i poslužite uz omiljenu salatu ili čašu jogurta.
Ružice sa germom i orasima
Potrebni sastojci: jedno jaje, slatko mlijeko, germa, jedna kašika šećera, ulje, brašno po potrebi, mljeveni orasi (količina po želji).
Agda: 800 grama šećera, litar vode.
Ružice sa germom i orasima
FOTO: FATIMA BAJIĆ
Postupak pripreme:
Pokiselite germu u toplo mlijeko sa šećerom i sačekajte nekoliko minuta da nadođe.
Potom u smjesu sa germom dodajte jaje i brašno, pa umijesite tijesto kao za pitu - ni tvrdo ni mehko.
Ostavite tijesto da stoji 15-ak minuta, pa razvucite jufku koja treba biti deblja nego za pitu.
Premažite je uljem i pospite mljevenim orasima.
Urolajte jufku, možete i na način da je rolate do pola sa svake strane. Ko voli veće ružice, može cijelu jufku umotati u jedan rolat i rezat ružice na željenu veličinu.
Poredajte ih u podmnazanu tepsiju i opet ostavite nekoliko minuta da nadođu.
Ružice pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa da porumene.
Priprema agde: šećer i vodu kuhati u šerpi desetak minuta. Vrele ružice zaliti vrelom agdom. Ružice sa germom "popiju" puno agde, pa ako bude malo, napravite još agde i zalijte po želji.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.