open-navfaktor-logo
search
Prijelazni period
Ovo trebate što prije uraditi: Stvari koje zahtijevaju detaljno čišćenje prije zime
Dolaskom hladnih dana reorganizirali smo naše ormare, ljetnu odjeću i obuću odložili do dolaska toplih dana, a izložili tople džempere, suknje, hlače, gležnjerice i čizme.  
31.10.2020. u 10:00
get url
text

Ovaj prijelazni period vrijeme je kada i neke stvari po kući, koje ste očistili tokom proljeća, treba još jednom detaljno očistiti i pripremiti pred zimu, niske temperature i mraz. Riječ je o važnim stvarima na koje često zaboravimo, a koje smo koristili tokom cijele godine. Sada je idealno vrijeme za njihovo čišćenje jer su prestale ljetne vrućine koje čišćenje često otežavaju.

Prvi na listi su prozori. Stručnjaci ne preporučuju njihovo pranje usred ljeta. Voda brzo ispari pa mogu ostati ružne trake vidljive okom. No, zima također nije dobro vrijeme za pranje prozora. Zbog hladnoće se može dogoditi da se voda lagano smrzne. Oblačan jesenji dan je savršena prilika za detaljan obračun s prljavim prozorima i balkonskim vratima.

Nakon prozora fokusirajte se na grijaća tijela, poput radijatora. To nisu predmeti koji zahtijevaju svakodnevno čišćenje. Međutim, trebali bi biti detaljno očišćeni barem jednom godišnje. Najbolje vrijeme za to je prije nego što dođu hladni dani i počnete ih uključivati.

Ukoliko ste zaboravili očistiti vaše zimske jakne nakon prošle hladne sezone, sada je krajnje vrijeme za to. Bliži nam se zima, kada ćemo teksas i kožne jakne zamijeniti s debelim zimskim kaputom ili pernatom jaknom. Preporučuje se očistiti zimske jakne nakon sezone i potom ih spremiti u ormar. Sada je vrijeme da se informišete o uputama za njegu vaše tople jakne i kaputa i prionete na posao.

Sljedeći na listi je vrtni namještaj. Prije nego spremite vrtni namještaj preko zime, trebate ga očistiti od ljetne prljavštine. Biljke, prašinu i drugu prljavštinu trebate temeljito otkloniti prije nego stolice, klupe i drugi namještaj pospremite na suho mjesto. Time ćete produžiti vijek trajanja namještaja.

Ukoliko živite u kući, prije početka zime trebate očistiti oluke, koji moraju biti čisti prije nego što padne snijeg. Osim toga, preporučuje se očistiti kamin kako bi se otklonili slojevi čađi te se smanjila mogućnost nastanka dima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.