open-navfaktor-logo
search
Otvorio gradonačelnik
U Bijeljini počeo festival: Uvedeno i takmičenje u držanju kupusa, ima značajna nagrada
AUTOR: Srpskainfo/Faktor
13.06.2024. u 16:43
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Grad Bijeljina i SPKD "Prosvjeta" organizirali su festival "Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju", koji je otvoren sinoć, a kao nova sportska disciplina u okviru festivala uvedeno je držanje glavica kupusa. Ima i nagradni fond od 1.600 KM, piše Srpskainfo.
Festival je, kako je saopćeno iz Grada Bijeljina, organiziran nakon višegodišnje pauze i trajat će do 21. juna.
Sportski dan planiran je za 19. juni, kada će se držati kupus. Pravila su da takmičar što duže u pruženim rukama drži po glavicu kupusa od 1,5 kilogram.
Osim ovoga, sportske discipline u kojim će se učesnici takmičiti su nadvlačenje konopca sa nagradnim fondom od 5.000 KM, te skok udalj i skok uvis sa nagradnim fondom od po 1.600 KM.
Sportske discipline su jedna od pet takmičarskih kategorija. 
Tu su i kategorije narodnih igara, nadmetanje u narodnom pjevanju, u sviranju instrumenata će se takmičiti ljubitelji dvojnice, frule, šargija, violine, trube i gusala, a tu je i kategorija znanja za osnovce. 
Pobjednička mjesna zajednica, koja ima takmičare u svih pet kategorija, dobit će nagradu od 300.000 KM.
Festival je sinoć otvorio gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović kazavši, između ostalog, da je jedan od najvažnijih izazova u modernom društvu vratiti društveni život u seoske mjesne zajednice, te da je ovaj festival prvi veliki korak ka postizanju tog cilja.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.