open-navfaktor-logo
search
Blogerica
Almira Mujačić osmišljava jela koja zamjenjuju štetne pekarske proizvode
Objave na njenom blogu su zdravi, jednostavni, jeftini i ukusni recepti, a brojne domaćice su, uz pomoć njenih specijaliteta, promijenile koncept prehrane okrenuvši se zdravoj, sezonskoj i jednostavnoj pripremi jela za ukućane
04.12.2019. u 08:25
get url
text

Almira Mujačić, blogerica zdrave prehrane na blogu "Zdravi tinejdžeri", svakodnevno osmišljava zdrave recepte za cijelu porodicu.

Objave na blogu su zdravi, jednostavni, jeftini i ukusni recepti, a brojne domaćice su, uz pomoć njenih specijaliteta, promijenile koncept prehrane okrenuvši se zdravoj, sezonskoj i jednostavnoj pripremi jela za svoje ukućane.

Zdrava prehrana je stil života koji, kada se usvoji, postane užitak i zadovoljstvo. Kaže kako ni sama ne voli pripremati komplikovana jela koja traže mnoge i nerijetko skupe namirnice. Almira također ne voli da joj priprema obroka oduzima puno vremena.

Sve su to dovoljni razlozi da današnje domaćice bez opravdanja, kako nemaju puno slobodnog vremena za kuhanje ili novca za zdrave namirnice, sa zadovoljstvom kuhaju zdravo uz pomoć recepata koje ova blogerica redovno postavlja na svom blogu.

Mujačić se posebno osvrnula na štetnost konzumiranja pekarskih proizvoda.

- Iako brojni pekarski proizvodi imaju neodoljiv izgled, miris i okus, oni su puni šećera i brojnih aditiva (pojačivača okusa i mirisa, umjetnih boja...) Nedavno se u medijima pojavila informacija kako BiH uvozi godišnje skoro 200 miliona KM vrijednosti hljeba iz Argentine i Brazila. To su zabrinjavajući podaci, kako za našu državu, tako i za svakog pojedinca koji uglavnom konzumira ovakve namirnice, ne znajući koliko su štetne - ističe Mujačić.

Naša sagovornica nudi nekoliko recepata koji će svakoj mami pomoći da njeni ukućani jedu zdravije. U nastavku saznajte kako pripremiti: beskvasni hljeb, zelene muffine sa špinatom ili blitvom i kolač sa tikvom bez šećera.

Beskvasni hljeb

Potrebno je: 500 g integralnog pšeničnog brašna, 1 prašak za pecivo, 2 kašike maslinovog ulja, pola kašičice limuna, 1 kašika soli,
500 ml vode, 3 kašike sjemenki lana.

{$galerijaFotografija}

Postupak pripreme:

Sve sastojke ubacite u zdjelu osim praška za pecivo i miješajte dok ne dobijete tijesto glatke strukture.
Ostavite tijesto da stoji sat-dva, a nakon toga ubacite prašak za pecivo i još jednom izmiješajte smjesu.
Oblikujte tijesto u vekne ili lopte i stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Pecite na temperaturi od 200 stepeni 45 minuta, a nakon toga ugasite rernu i ostavite hljeb unutra da se polako ohladi. Ohlađen hljeb režite na kriške.

Zeleni muffini sa špinatom ili blitvom

Potrebno je: 3 jaja, 2 dcl jogurta, 2-3 kašike mladog sira, 2 kašike maslinovog ulja, 3 šake špinata ili blitve, malo soli, pola kašičice praška za pecivo.

Postupak pripreme:

Sve sastojke izradite u blenderu, pa u smjesu dodajte kukuruzno brašno i kašičicu sjemenki susama.
Smjesu, koja treba biti gusta kao za palačinke, vadite kašikom ili malom kutlačom u kalupe za muffine, pa ih pecite na temperaturi od 220 stepeni oko 10 minuta.
Po želji muffine možete posuti rendanim tvrdim sirom ili posuti sjemenkama susama.
Muffine servirajte uz grčki jogurt i feta sir.

Kolač sa tikvom bez šećera

Za koru je potrebno: 150 g zobenih pahuljica, 15 hurmi, 3 kašike maslinovog ulja i šaka oraha.

Postupak pripreme:

U blenderu sjedinite sve sastojke, a kalup za pečenje obložite papirom za pečenje.
Smjesu istresite u kalup, poravnajte, pa ostavite u frižider pola sata.
Priprema kreme: 5 jaja, 300 g pirea od tikve (pečene komade tikve izgnječite viljuškom), 3 kašike meda, 2 kašike kakao praha i naribana kora narandže.
Sve sastojke za kremu izmiksajte, istresite preko ohlađene kore i pecite u rerni 30 minuta na 180 stepeni.
Nakon toga nožem provjerite da li je kolač pečen (kada probodete na nožu ne smiju ostati tragovi smjese).
Pečeni kolač ostavite dva sata da se hladi, isijecite i poslužite.

hljeb3.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.