open-navfaktor-logo
search
Preporuke ljekara
Evo kako ćete pravilno izmjeriti krvni pritisak kod kuće
Prema standardnoj preporuci, prosječan bolesnik s povišenim pritiskom trebao bi mjeriti vrijednosti dva do tri puta sedmično, a nakon što prođe period od šest do osam sedmica, moguće je zaključiti koji su parametri
01.07.2019. u 08:28
get url
text

Povišen pritisak zovemo i tihim ubicom jer bolesnici mogu živjeti s vrlo visokim vrijednostima pritiska, a da nemaju nikakve simptome.

Mjerenje njegovih vrijednosti kod kuće ne može se porediti sa postupkom kod ljekara. Međutim, to ne znači da trebate odustati od toga.

Naime, u različitim uvjetima nastaju različiti rezultati mjerenja pritiska. Kod kuće smo opušteniji i mirniji, što će vjerovatno rezultirati nižim pritiskom.

Prema standardnoj preporuci, prosječan bolesnik s povišenim pritiskom trebao bi mjeriti vrijednosti dva do tri puta sedmično, a nakon što prođe period od šest do osam sedmica, moguće je zaključiti koji su parametri.

Stanje pritiska je optimalno ako je sistolički (gornja vrijednost krvnog pritiska) manji od 120 mmHg, a dijastolički (dijastolički pritisak predstavlja pritisak u arterijama kada se srce relaksira nakon kontrakcije i to je donja vrijednost) manji od 80 mmHg: Pritisak je  normalan ako je gornja vrijednost manja od 130, a donja manja od 85.

Stanje pritiska je granično ako sistolički pritisak iznosi između 130 i 139, a dijastolički između 85 i 89. U tom slučaju treba ga češće kontrolirati tokom 12 mjeseci.

Za osobu sa sistoličkim pritiskom između 140 i 159, a dijastoličkim između 90 i 99, kaže se da ima prvi stepen hipertenzije. Takvoj osobi preporučuje se kontrolirati pritisak u periodu od dva mjeseca.

Drugi stepen hipertenzije podrazumijeva sistolički pritisak između 160 i 179, a dijastolički između 100 i 109. U tom slučaju osoba treba kontrolirati pritisak kod ljekara u periodu od 30 dana.

Treći stepen hipertenzije podrazumijeva sistolički pritisak od 180, pa više i dijastolički od 110 i više. Takav pacijent mora biti pod nadzorom ljekara.

Evo kako ćete sami, prema preporukama ljekara, pravilno mjeriti pritisak kod kuće:

- Opustite se i mirno sjedite sa stopalima na tlu.

- Temperatura u prostoriji u kojoj mjerite pritisak ne smije biti ni previsoka, ni preniska.

- Ruka na kojoj mjerite pritisak mora biti položena na tvrdu podlogu i u nivou srca.

- Pripazite da je "manžeta" za mjerenje odgovarajuće dimenzije i da je pravilno postavljena.

- Prije mjerenja nemojte pušiti ni piti kafu.

- Ako uzimate terapiju, pritisak mjerite prije i nakon uzimanja terapije.

- Mjerite pritisak najmanje u dva navrata u jednom danu (ujutro i uvečer). Svaki put izmjerite pritisak dva puta s razmakom od tri do pet minuta između mjerenja.

- Zapisujte vrijednosti pritiska kako biste mogli izračunati srednju vrijednost tokom odgovarajućeg razdoblja.

Stanje krvnog pritiska određuje se računanjem prosječne vrijednosti u određenom vremenskom periodu (30 dana), ako ne postoji potreba za odlaskom ljekaru prije, radi izmjerenih visokih vrijednosti (drugi ili treći stepen hipertenzije).

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.