open-navfaktor-logo
search
Najpopularniji slatkiš
Loša vijest za slatkoljupce: Tamna čokolada ipak ne popravlja vid
Ranije istraživanje sugeriralo je da se određeni aspekti vida poboljšavaju već nekoliko sati nakon konzumiranja čokolade, ali nova studija pokazala je da nema promjena vida ili dotoka krvi u oči nakon konzumiranja oko 20 grama tamne čokolade
27.09.2019. u 22:28
get url
text

Naučnici su utvrdili da, unatoč ranijim istraživanjima, konzumiranje tamne čokolade ne popravlja vid.

Naime, ranije istraživanje sugeriralo je da se određeni aspekti vida poboljšavaju već nekoliko sati nakon konzumiranja čokolade, ali nova studija pokazala je da nema promjena vida ili dotoka krvi u oči nakon konzumiranja oko 20 grama tamne čokolade.

Obje studije su, napominju naučnici, obuhvatale mali broj ispitanika.

S obzirom na to da su dvije studije sa sličnim brojem ispitanika polučile suprotne rezultate, autori koje je predvodio dr. Jacob Siedlecki sa Univerziteta Ludwig-Maximilians u Muenchenu ističu da će biti potrebna dodatna istraživanja.

- S obzirom na to da ova mala studija ne isključuje mogućnost koristi za zdravlje, dodatna istraživanja na većem uzorku potrebna su kako bi se sa sigurnošću potvrdile ili isključile moguće dugotrajne koristi - napisali su Siedlecki i njegov tim u časopisu JAMA Ophthalmology.

Razlog zbog kojeg su naučnici vjerovali da tamna čokolada može popraviti vid je to što je prepuna antioksidansa flavonoida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.