open-navfaktor-logo
search
Ne morate u teretanu
Pet najboljih vježbi kod kuće uz koje ćete potrošiti puno kalorija
Trebale bi biti kompleksne tako da uključuju cijelu muskulaturu te bi za još veću potrošnju vježbe trebale imati vanjsko opterećenje
AUTOR: Faktor/fitness.com
29.03.2024. u 18:34
get url
text
Vježbe bi trebale uključivati donji dio tijela
Vježbe bi trebale uključivati donji dio tijela
Ne morate u teretanu kako biste pokrošili veći broj kalorija. Stručnjaci za trening ističu kako to možete uraditi i kod kuće uz naravno, adekvatne vježbe.
Vježbe bi trebale uključivati donji dio tijela (najveće mišićne grupe = najveća potrošnja) i potrebno ih je izvoditi visokim intenzitetom (HIIT).
Trebale bi biti kompleksne tako da uključuju cijelu muskulaturu te bi za još veću potrošnju vježbe trebale imati vanjsko opterećenje.
Ovo je pet najboljih vježbi za visoku kalorijsku potrošnju kod kuće bez rekvizita:
Burpee
Vježba koja se sastoji od podizanja, skoka i vraćanja u ležeći poziciju kroz sklek. U ovoj vježbi podjednako učestvuju ruke (sklek) i noge (čučanj skok) i zato je odlična vježba za potrošnju kalorija.
Iz ležeće pozicije postaviti ruke sa strane tijela i sklekom se podignite u visoki upor na dlanovima. Zatim skočite nogama do dlanova te napravite čučanj skok i podignite ruke u uzručenje (podići ruke pravo iznad glave) tokom skoka.
High knees
Naizmjenično se jedna noga nalazi na podlozi na prstima dok je druga u pogrčenom prednoženju (ugao između potkoljenice i natkoljenice je 90, ugao između trupa i natkoljenice je 90).
Ruke rade naizmjenično pogrčeno predručenje (ispružiti ruke ispred sebe) i zaručenje (ruke ispružiti iza sebe). Ova vježba iako dominantno uključuje samo noge ogroman je kalorijski potrošač zbog intenziteta i eksplozivnosti koji se poštuju prilikom izvođenja.
Knee tuck jump
Ova vježba se može raditi s dva, jednim ili bez međuposkoka. Visoki skok se izvodi tako da se koljena pri odskoku privlače što više na prsa, a ruke su u predručenju. Pri odrazu ruke idu u zaručenje.

Squat + lunge jump 

Ova vježba uključuje dominantno donji dio tijela, a radi se pokret čučnja. Iz čučanj skoka se skače u raskoračni stav i spušta se u iskorak te se zatim eksplozivno tijelo odražava ponovo u poziciju za čučanj, spušta se u čučanj te odražava u raskoračni stav (samo je ovaj put druga noga naprijed).
Svaki put se maksimalno snažno vertikalno odrazite. Pazite na urušavanje koljena prema unutra pri odrazu.
Tall plank jumps
Ova vježba se izvodi u uporu na dlanovima (aktivni su mišići trupa i ruku). Pokret koji se izvodi je skok u široko raskoračenje, zatim se vratiti u početnu poziciju i odraziti se nogama što bliže prsima.
Nakon jednog takvog ponavljanja, ako je ova verzija lagana, može se dodati i sklek, ali vježba je i sama dovoljna po sebi. Uključuje eksplozivne pokrete nogama te konstantan izdržaj u gornjem dijelu tijela.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.