open-navfaktor-logo
search
Generalni štrajk
Doktori dali rok do srijede ili građani ostaju bez zdravstvene usluge, kažu: To će biti isključiva zasluga Vlade FBiH
Ukoliko Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo zdravstva na čelu sa ministrom Nediljkom Rimcem danas ili najkasnije sutra ne pošalju prijedlog novog koletivnog ugovora, doktori medicine i stomatologije stupaju u generalni štrajk.
08.01.2024. u 16:34
get url
text

Kazala nam je to dr. Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, poručivši federalnim vlastima da se ne igraju sa oko 4.700 doktora medicine i stomatologije koji neće odustati od svojih prava.

Traže kolektivni ugovor

- U srijedu (10. januar) bit će održan sastanak Upravnog odbora Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH na kojem će biti doneseni naredni koraci u našoj borbi za novi kolektivni ugovor. Na dnevnom redu bit će štrajk upozorenja, generalni štrajk i tužba prema Vladi FBiH. To su tri naša oblika borbe koje ćemo pokrenuti ukoliko se Vlada do srijede ne oglasi. Iako smo im dali rok do 31. decembra prošle godine, a kako 1. januara nismo mogli održati sjednicu Upravnog odbora, Vlada je dobila još dodatnih desetak dana, ali nisu reagirali. Nije bilo poziva ministra Rimca koji nas ne mora ni pozvati, dovoljno je da Vlada, odnosno ministarstvo zdravstva, pošalju svoj prijedlog protokola kako su zamislili da sa nama pregovaraju - ističe Berberović.

 VEZANI TEKST - Oko 4.700 ljekara spremno za štrajk: Medicinski kadar odlazi, sindikati najavljuju tužbe protiv Vlade FBiH

O problemima ljekara u FBiH, razlici u plaćama od grada do grada, koja idu i do 50 posto, te, kako kažu iz Saveza, ignorantskom odnosu Vlade FBiH i ministra Rimca, Faktor je pisao 25. decembra prošle godine.

 Dr. Marina Berberović

Dan poslije (26. decembar) putem emaila pitali smo ministra Rimca šta će uraditi kako bi se spriječio generalni štrajk doktora i stomatologa, ali zvaničan odgovor do danas nismo dobili. Nezvanično, iz Federalnog ministarstva zdravstva uputili su nas na kantonalna ministarstva zdravstva.

No iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH naglašavaju kako se radi "o klasičnom prebacivanju loptice na kantonalna ministarstva zdravstva od kojih oni, kako navode, "za sada ništa nisu tražili".

- Mi ne tražimo kolektivni ugovor na nivou jednog kantona, nego na nivou Federacije BiH koji jedino može sklopiti Vlada FBiH, odnosno resorni ministar. To smo jasno ministru kazali i na sastanku održanom početkom novembra prošle godine. Rekli smo da želimo da vidimo šta se može uraditi po pitanju ujednačavanja prava jer situacija je alarmantna ako su vam razlike u plaćama ljekara 50 posto. Takvo stanje demotivira i ovo malo ljekara koje imamo da i dalje ostanu u svojim sredinama i rade posao - naglašava Berberović.

Primat će samo hitne slučajeve

Ukoliko Upravni odbor u srijedu donose odluku o stupanju u generalni štrajk, primat će se samo hitna stanja, što može izazvati brojne probleme u vremenu kada su zdravstvene ustanove, zbog prehlada, gripe i COVID-19, pune pacijenata.

Prema riječima Berberović, "sve ono što neće ugroziti život pacijenta, neće se raditi tokom štrajka, a to su hladni hirurški programi, dijagnostika, te druge procedure koje nisu hitne".

 VEZANI TEKST - Ljekari i stomatolozi traže novi kolektivni ugovor: Vlada FBiH će biti kriva za sve uskraćene usluge i odlazak ljekara

- Moramo ispoštovati proceduru koju nalaže Zakon o štrajku, a ona podrazumijeva da će Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije sa svim poslodavcima javnih zdravstvenih ustanova u FBiH odmah u četvrtak (11. januar) pokrenuti proceduru potpisivanja dokumenta u kojem će biti navedeno - koji se poslovi neće smjeti prekidati za vrijeme štrajka. Čim se potpiše dokument, objavit ćemo datum stupanja u generalni štrajk, to možemo uraditi za dva-tri dana - istakla je Berberović te dodala:

- Ukoliko budemo primorani stupiti u generalni štrajk, za to će biti odgovorna Vlada FBiH i ministar Rimac. Federalna vlast dužna je brinuti se za svoje građane jer im to nalaže pozicija na kojoj se nalaze. Ako se ne budu brinuli o zdravstvu, građani će ostati bez usluge, a to će biti isključiva zasluga Vlade FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.