open-navfaktor-logo
search
Trgovina na štetu BiH
Namjerava li "Trojka" za usvajanje zakona i pohvale birokrata iz Brisela pokloniti Dodiku i Beogradu Buk Bijelu
Ni posljednji, jučerašnji sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou (SNSD, HDZ, SDP, NiP i NS) održan u Istočnom Sarajevu nije ponudio ništa posebno od čega bi građani Bosne i Hercegovine imali koristi u svakodnevnom životu.
17.10.2023. u 12:34
get url
text

VEZANI TEKST - Čović: Dogovorili smo da više niko ne smije kočiti niti jedan ekonomski projekat na nivou BiH

Niko od predstavnika stranaka nije ni spomenuo prošlosedmični fijasko partnera na državnom nivou, kada je zbog njihovog neslaganja, prvnstveno zbog blokada SNSD-a, otkazana sjednca Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zato je čelnik HDZ-a Dragan Čović poslovično širio (ne)utemeljeni optimizam, sve u namjeri da birokratama u Evropskoj uniji "prikažu jednu lijepu atmosferu" što bi u konačnici dovelo do otpočinjanja pregovora s Briselom. Ili u prevodu, početak poglavlja koje može trajati decenijama, a BiH će za to vrijeme biti u briselskoj čekaonici i kliještima unutrašnjih i vanjskih neprijatelja pa dok izdrži.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić bio je na istoj matrici s Čovićem, ustvrdivši "kako je napravljen napredak u određenim stvarima", a spomenuo je i eventualno usvajanje dva zakona. Kakva bi cijena mogla biti plaćena za dizanje ruku SNSD-ovih zastupnika i delegata, možda se može naslutiti iz izjave koju je dao čelnik SNSD-a Milorad Dodik.

- Razgovarali smo i projektima koji već duže vrijeme stoje. Mislim da je bespotrebno da se obustavljaju projekti južne i istočne interkonekcije. To je potrebno debolokirati, kao i projekat Buk Bijela - rekao je Dodik.

VEZANI TEKST - O čemu se govorilo u Beogradu: Regionalno tržište ili atak na energetsku suverenost BiH

Izgradnja hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drina na lokalitetu Foče, priča o tome datira još iz osamdesetih godina prošlog vijeka i tadašnje Jugolsavije, sada je aktuelizirana u dogovoru i ugovoru koji postoji između bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Srbije.

Realizacija tog plana značilo bi direktan udar na ekonomski suverenitet BiH. Podsjetimo, Beograd bi, tačnije državna firma naših istočnih susjeda, Elektroprivreda Srbije, imala bi 51 posto udjela, znači većinski dio, u HE Buk Bijela. 

Iza ovog se krije opasna namjera Srbije da na mala vrata postane vlasnik naših energetskih potencijala, u kasnijoj fazi i objekata.

VEZANI TEKST - Osim udara na energetski suverenitet BiH: Zašto je sporna izgradnja HE Buk Bijela na Drini?

Pored HE Buk Bijela, istim dogovorom Banje Luke i Beograda, planirana su još dva objekta, HE Foča i HE Paunci.

U modernim geopolitičkim odnosima energetska suverenost je jedan od stubova svake države. S obzirom da BiH ovisi od uvoza nafte i gasa, za koliko toliko samostalnu energetsku politiku uvjet je zadržavanje njenih hidropotencijala.

Ukoliko "Trojka" za malo tapšanja briselskih ćata preda državnu imovinu Dodiku kako bi on hidropotencijal BiH isporučio predsjednku Srbije Aleksandru Vučiću, cijena takvog poteza bit će preskupa. Mogla bi biti čak i energetska okupacija BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.