open-navfaktor-logo
search
Ruganje žrtvama
Pitanje za Kajganića: Da li se odluka iz Strasbourga o negiranju holokausta može uzeti kao praksa za negiranje genocida u BiH
Glavni državni tužilac Milenko Kajganić govoreći o mogućim istragama u slučajevima negiranja genocida u Srebrenici, u čemu najviše prednjači lider SNSD-a Milorad Dodik, kazao je da su tužioci prilikom rada na ovim predmetima naišli na određene poteškoće. 
23.02.2023. u 19:45
get url
text

VEZANI TEKST - Inzkov zakon u praksi, kako su tužioci odbacili 27 prijava: Negiranje genocida je sloboda govora!?

Pojasnio je da se u javnosti netačno navedeno krivično djelo prezentuje u smjeru zabrane negiranja ili zabrane negiranja samo genocida.

- Navedeno je jasno šta je biće krivičnog djela i na koji način to negiranje treba da bude izvršeno. Ono treba biti izvedeno na način koji može da proizvode posljedicu, to je ono što je otežavajući dio i mi smo sve naše naredbe o nesprovođenju istrage koje su naši tužioci donosili dostavili zainteresiranim stranama, između ostalih i OHR-u, medijskim kućama koje su vršile analize - rekao je Kajganić i dodao da Tužilaštvo sugeriše da zbog nedostatka sudske prakse u ovim predmetima, centri za edukciju sudija i tužilaca u 2023. godini angažuju međunarodne eksperte iz Evropskog suda za ljudskih prava ili drugih zemalja Evropske unije kako bi radili na edukaciji policijskih službenika, sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini. 

U slučaju Dodikovog portparola Radovana Kovačevića kojeg je Ekrija Ramić iz Bratunca prijavio Tužilaštvu BiH zbog negiranja genocida, tužilac je donio odluku o nesprovođenju istrage. 

- I da ne bi bilo nikakve dileme, ja sam Radovan Kovačević, uvažavam sve žrtve Srebrenice, ali jasno kažem: "U Srebrenici se nije dogodio genocid" - kazao je u izjavi za medije tadašnji savjetnik Dodika u Predsjedništvu BiH.

Ramić koji ga je prijavio je još kao dječak svjedočio očevom strijeljanju 1992. godine.

U Kovačevićevom slučaju tužioci su zaključili da njegova rečenica, da se u Srebrenici nije dogodio genocid, ne sadrži bitna obilježja izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, "jer nije javno odobrio, porekao niti grubo umanjio ili pokušao opravdati zločin". U naredbi o nesprovođenju istrage, Tužilaštvo ukazuje kako je Kovačević naglasio da uvažava sve žrtve Srebrenice i iznio lično mišljenje koje nije bilo usmjereno protiv nekoga, objavio je Birn. 

Kajganić na kritike prema tužiocima kaže da je zakonska odredba široko postavljena i da dokazivanje posljedice zadaje najviše problema u radu.

- Za negiranje ovih ostalih djela koja se tiču međunarodnog humanitarnog prava, potrebno je dokazati posljedicu. Do sada nismo imali predmeta u kojima smo to uspjeli - kaže i dodaje da ne postoji dovoljno analize sudske prakse iz zemalja Evropske unije koje bi pomogle.

U četiri slučaja u kojima su prijavljeni identifikovani i saslušani, Tužilaštvo je odluku o nesprovođenju istrage baziralo na izjavama počinilaca koji su se pozivali na Ustavom zagarantovanu slobodu govora i mišljenja ili Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Tužilaštvo nigdje ne navodi da su tužioci razmatrali niz izjava koje je Kovačević prethodno davao o genocidu.

Dok je govorio da najiskrenije žali za svim žrtvama, naglasio je "da zločin koji se dogodio u Srebrenici ne može da se kvalifikuje kao genocid, jer ni na koji način ne može da se poredi sa zločinima genocida kakav se dogodio nad srpskim narodom u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, kakav se dogodio u Jasenovcu, Jadovnu i na mnogim drugim stratištima, ne može da se poredi sa zločinom genocida, odnosno holohaustom nad jevrejskim narodom". 

Kako se Kovačević dotakao holokausta, a Tužilaštvo BiH u svojim obrazloženjima navodilo i Ustavom zagarantovana prava na slobodu govora i mišljenja i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima dobro je podsjetiti se na praksu Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, od kojeg će kako je Kajganić najavio, zatražiti pomoć u edukaciji njihovog osoblja. 

VEZANI TEKST - Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici, hoće li reagirati Tužilaštvo?

Tako je u oktobru 2019. godine Evropski sud za ljudska prava odlučio da negiranje holokausta ne spada u slobodu izražavanja zagarantiranu Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

Nijemac Udo Pastoers, bivši pokrajinski zastupnik neonacističke stranke NPD, u svojim je govorima 2010. negirao da se holokaust ikad dogodio. Sud u pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje, na sjeveroistoku Njemačke, osudio ga je 2012. jer je stalno koristio izraz “takozvani holokaust”, prenosi AFP.

- Osuđen je za namjerno blaćenje jevrejskog naroda prema zakonima svoje države u poštenom postupku - presudio je ECHR i odbacio njegovu žalbu.

Pastoers je tvrdio da uživa zaštitu prema članu 10. Evropske povelje o ljudskim pravima, koji je garant slobode izražavanja. No, sud u Strasbourgu ocijenio je da su njegove izjave, u kojima je namjerno govorio neistine kako bi ocrnio Jevreje, "neosnovane i suprotne povelji na koju se poziva". Sedam sudija ECHR-a presudu je tada donijelo jednoglasno.

Pitanje za Kajganića glasi, da li se ova odluka Evropskog suda za ljudska prava može uzeti kao praksa koja se može primijeniti u slučaju negiranja presuda Haškog tribunala i domaćeg pravosuđa kada pojedinac negira genocid u Srebrenici? 

Podsjetimo još jednom na srž nametnutnog dijela Krivičnog zakona BiH. 

- Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a to bude usmjereno protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.