open-navfaktor-logo
search
Dodikov san
Pivić: Zajednička sjednica Vlade FBiH i RS-a je korak unazad za državu, Nikšić ponavlja isprazne floskule
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegvine Nezir Pivić (SDA) osvrnuvši se na jučerašnju zajedničku sjednicu Vlade Federacije BiH i Vlade RS-a, kazao je da je ta sjednca korak unazad za državu, a korak naprijed za realizaciju sna Milorada Dodika o secesiji.
09.06.2023. u 18:12
get url
text

Premijeri Nermin Nikšić i Radovan Višković su se pohvalili uspješnim sastankom s tim da se ovaj put razgovaralo o "laganim temama". Višković je naglasio kako su se dogovorili da se "neće miješati jedni drugima u projekte", da će ići sjeverna interkonekcija. Rečeno je da su donijeli sedam zaključaka, međutim spomenuli su dva-tri...

VEZANI TEKST - Vlade RS-a i FBiH: U Banjoj Luci "lagane teme" o raspodjeli novca, o međuentitetskoj liniji drugi put

- Jučer održana zajednička sjednica Vlade entiteta RS i nametnute Vlade Federacije, korak je unazad za državu i njene institucije, a korak naprijed na putu realizacije Dodikovog sna o secesiji i potvrđivanje njegove pravno neosnovane tvrdnje da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta.

Dodiku posebno imponuje činjenica da su svi materijali na dnevnom redu zajedničke sjednice entitetskih vlada bili iz nadležnosti Vijeća ministara BiH i da je o njima neposredno odlučivala entitetska vlada. Imenovanja u Elektroprenos, raspodjela blizu 200 miliona KM i problem Trgovske gore. Sve su to pitanja u nadležnosti države koja je nametnuta Vlada FBiH pristala da svede na entitetski nivo - naglašava Pivić za Faktor i dodaje:

- Nametnuti premijer Federacije ponavlja isprazne floskule i neuvjerljive rečenice. Za to vrijeme Dodik razgrađuje državu, njene institucije i obara sve zakone i odluke koji su u interesu države.

Ukazuje kako srpske i hrvatske nacionalne politike teže ostvarenju svojih antidržavnih ciljeva kroz razgradnju institucija, nadležnosti i kapaciteta države Bosne i Hercegovine.

- "Trojka plus" je pristala da im pomogne u tom aranžmanu u zamjenu za fotelje, a činjenica da HDZ i SNSD uporno ponavljaju da žele "Trojku plus" upravo tu gdje je, govori mnogo o njihovoj servilnosti i spremnosti da udovolje svakom zahtjevu antidržavnih politika - kazao je Pivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.