open-navfaktor-logo
search
MOBiH
Potpisan plan bilateralne vojne saradnje s Republikom Italijom za 2023. godinu
Predstavnici Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Republike Italije danas su u Sarajevu potpisali Plan bilateralne vojne saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Italije za 2023. godinu.
17.05.2023. u 11:45
get url
text

U Domu Oružanih snaga BiH, delegaciju MO BiH predvodila je šefica Odsjeka za bilateralnu i multilateralnu suradnju Senka Zeljaja, dok su na čelu talijanske strane bili ambasador Republike Italije u BiH Marco di Ruzza, šef Odjela za međunarodnu saradnju Glavnog štaba Oružanih snaga R. Italije brigadir Mattia Zuzzi i talijanski vojni ataše u BiH brigadir Stefano Giribono.

Plan bilateralne vojne saradnje BiH i Republike Italije za ovu godinu obuhvata 12 aktivnosti na različitim razinama ministarstava odbrane i oružanih snaga dvaju zemalja, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Nakon samog potpisivanja plana za ovu godinu, delegacije su obavile i službene bilateralne razgovore na ekspertskoj razini. Razgovarano je o školovanju kadeta OS BiH u Republici Italiji, s naglaskom na letačku obuku i školovanje kontrolora letenja te o pomoći u obuci pilota helikoptera OS BiH na helikopterima proizvođača Bell.

Razgovarano je i o opremanju i obuci ekipa za traganje i spašavanje, ali i školovanju personala u kriminalističkim taktikama i tehnikama, koje se provede u istražnim postupcima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.