open-navfaktor-logo
search
Blokirali ulaz
Radnici Zraka razočarani: Država Aluminiju pokrije 140 miliona KM dugova, nama ne može ni 20, a imamo posla
Radnici preduzeća Zrak jutros su blokirali ulaz u firmu i poručili stečajnom upravniku da neće dopustiti da uđe i podijeli otkaze radnicima, kako je rekao da će to danas uraditi, saopćio je Sindikat Zraka.
29.05.2023. u 12:07
get url
text

No jutros je zabranjen ulazak u firmu i upravi preduzeća na čelu sa direktorom Edinom Čanom, iako su radnici, kako nam je kazao Emir Kominlija, predsjednik Sindikata, zadovoljni njegovim radom.

Krtice unutar firme

- Zadovoljni smo radom direktora Čane, ali imamo krtice unutar firme koje iznose dokumente i pričaju sa stečajnim upravnikom. Kako ne bismo tražili pojedinačno ko je, zabranili smo i upravi i stečajnom upravniku ulazak - naveo je Kominlija.

Zrak ima 60 uposlenih radnika, koji su, kako nam je kazao Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH, koji je jutros došao ispred preduzeća Zrak, dobili podršku i od ostalih firmi i radnika namjenske industrije.

Emir Kominlija

- Stečajni upravnik Mesud Bogilović prošlog petka je rekao da će doći u ponedjeljak, 29. maja i podijeliti radnicima otkaze i nakon toga pozvati onoga za koga on misli da treba nastaviti raditi u firmi i za to mu dati minimalnu plaću. Prvo, niko od nas neće pristati raditi za minimalnu plaću kada cijene stalno divljaju. Drugo, ukoliko se na vrijeme završi ugovor sa Austrijom, a to je kraj juna, firma, odnosno Vlada Federacije BiH će morati platiti 10,5 miliona eura penala kazne i to je za samo prvi lot.

Prema našim saznanjima kazna bi mogla ići i do 30 miliona eura. Zar nije pametnije da se taj novac podijeli penzionerima, socijalno ugroženima ili uloži u neke projekte - navodi Kominlija.

Općinski sud u Sarajevu je prije nešto više od 40 dana donio prvostepenu odluku o stečajnom postupku u ovom preduzeću.

- Mi smo preko advokata Edina Suljića uložili žalbu. Čekamo odluku Kantonalnog suda - dodaje Kominlija.

Agonija preduzeća Zrak traje decenijama, od završetka agresije na BiH, a u posljednje tri, četiri godine, prema riječima Kominlije, stvari su nezaustavljivo krenule nizbrdo.

VEZANI TEKST - Radnici Zraka blokirali ulaz u firmu: Nećemo dozvoliti da nam stečajni upravnik podijeli otkaze

- Najveći krivac je nemar Vlade FBiH i to što su u upravu postavljali nekompetentne ljude. Mi nismo poljoprivredno preduzeće, radi se o sofisticiranoj proizvodnju koju trebaju voditi stručnjaci, poput mašinskih inžinjera.

Uprava radnicima duguje četiri i po miliona KM za plaće, Upravi za indirektno oporezivanje oko milion, te još oko 13 miliona maraka Poreznoj upravi FBiH.

- U ovom trenutku ne znam tačno koliko se radnicima duguje za doprinose. Ukupan dug je 17-18 miliona KM. Naravno, najbitnije je da se riješi dug prema radnicima. U ovoj godini smo dobili tri plaće, i prema našim saznanjima ima novca da se podijeli i ova plaća, ali stečajni upravnik je blokirao sve račune - navodi Kominlija.

{$galerijaFotografija}

I pored teških uvjeta preduzeće je, kako kaže Kominlija, nedavno pokrenulo posao za jednu austrijsku firmu čiji je prvi ugovor vrijedan 750.000 KM, a dogovoren je posao i sa firmom iz Poljske u vrijednosti od 800.000 maraka.

- Što se tiče tržišta u Austriji, razgovarali smo sa njihovim predstavnicima i oni su spremni da s nama rade takva tri ugovora godišnje, što je više od dva miliona KM. Imamo još desetine upita za rad iz Češke, Bugarske..., ali to niko od nadležnih vlasti ne želi da vidi. Mi nećemo odustati, ako treba svaki dan ćemo dežurati, ali firmu ne damo. Hiljadu i jedan razlog je da se stečaj prekine - naglasio je Kominlija.

Razočarani radnici

Ifet Đozo u Zraku je radio 43 godine, a od prije dvije i po godine je u penziji. Iako je penzionisan, boli ga, kaže, kad pogleda šta se radi od preduzeća u kojem bi još desetine mladih u budućnosti mogle naći zaposlenje.

- Šta reći, ima li igdje na svijetu da je vlasnik preduzeća država, a da joj ovako nešto radi. Slušam kako država preduzeću Aluminij iz Mostara "pokrije" dugove od 140 miliona KM, a u Zraku sav dug sa porezima nije ni 20 miliona maraka i ne može se to pokriti u firmi koja ima posla da svaki dan u nju uđe hiljadu ljudi - ističe Đozo.

Iza svega se, kako kažu radnici, kriju građevinski tajkuni i njihov lobi koji želi ugasiti firmu, srušiti sve i na lokaciji koja im je "zapela za oko" praviti zgrade.

- To je javno na televiziji rekao bivši premijer FBiH Fadil Novalić "kako se ne može boriti protiv građevinskog lobija" - dodaje Ifet Đozo.

Asim Đozo uposlenik Zraka je od 1985. godine.

- Kako je došao Nedžad Koldžo otjerao nam je 50 ljudi, a onda je sve preuzeo stečajni upravnik da završi posao. Hoće da nam podijeli otkaze, a kako ćemo na biro kad tamo ne možemo ostvariti nikakva prava, jer nam godinama nisu uplaćivali doprinose. Cilj Bogilovića je da nas prevari da potpišemo, a gdje ćemo onda mi to njega ne zanima - ispričao je razočarano Asim Đozo.

Edin Čano

Direktor Čano danas je razgovarao i sa Vedranom Lakićem, federalnim ministarom energije, rudarstva i industrije. Prema njegovim riječima opredjeljene Vlade FBiH je da se ide na spašavanje preduzeća Zrak. 

- Vjerovatno će Vlada FBiH u četvrtak donijeti neki zaključak kako da se pomogne preduzeću. Prijedlog je da se razgovara sa Kantonalnim sudom kako bi se što prije riješila žalba koju su radnici uputili nakon donošenja prvostepene odluke o stečajnom postupku. Ministru smo naglasili da nam je bitno da se to ne razvuče kako ne bi propali naši poslovi koje imamo sa Austrijom i ostalim firmama iz drugih zemalja. Vrijeme je presudni faktor, a Vlada će se, kako nam je rečeno, potruditi da kontaktira Kantonalni sud da se predmet uradi na vrijeme bez ikakvog pritiska na sudske organe - kazao je Čano. 

Prema riječima Čane, stečajni upravnik ne bi smio poduzimati radikalne rezove do okončanja žalbenog postupka o pokretanju stečaja.

- Naravno da ne bi, ali neka je žurba očigledno. Stečajni upravnik je požurio, danas je rekao da on mora u roku od 60 dana otpustiti sve radnike. To nigdje u rješenju ne piše. U rješenju je navedeno da stečajni upravnik uđe u posjed imovine, da upravlja i obezbijedi imovinu i nastavi poslovanje. Rekao je da ga ugovor sa renomiranom austrijskom firmom koja je vodeća u Evropi, njega ne zanima, jer ga nije on pravio - kazao je Čano.        

0J4A7475.jpg
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.