open-navfaktor-logo
search
Kako koalicija djeluje
U proceduri istovremeno četiri zakona za koje se već zna da neće proći: Očito vlast BiH ne zna kuda ide
Prijedlog zakona o transportu prirodnog gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u BiH stigao je u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, mjesec nakon što je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine saopćeno da je upućen u parlamentarnu proceduru.
12.11.2023. u 07:42
get url
text

VEZANI TEKST - "Trojkin" Zvizdić uputio u proceduru zakon o Vrhovnom sudu BiH, evo šta predviđa i zašto neće proći

Istovremeno su se na dnevnom redu iduće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, zakazane za 20. novembar, po hitnom postupku našli zakoni o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, te o prestanku važenja Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine i prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Za sva četiri zakona izvjesno je da neće proći. Predložili su ih oni koji predstavljaju vladajuću koaliciju na državnom nivou, a neće ih podržati stranke upravo iz te koalicije. To govori kako rade i djeluju partneri iz "Trojke" (SDP, Naša stranka i NiP), HDZ-a i SNSD-a.

- Očito je da vlast ne zna kuda ide i zakazuju sjednice reda radi. Prohodnosti zakona nema, koalicioni partneri nisu usaglašeni, a o evropskim zakonima nema ni razgovora – prokomentirao je predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u bh. Parlamentu Milan Dunović.

Zakon o gasu uputilo je Predsjedništvo BiH, a predložio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP). Usvojen je glasovima Bećirovića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Osporava ga SNSD, a pitanje je hoće li ga podržati HDZ. Zakon predviđa državnog regulatora koji će regulirati sektor transporta.

VEZANI TEKST - Bečarević: Čoviću su stranci ponudili da HDZ uđe u upravu BH Gasa, ali on od svog zahtjeva neće odustati

No u projektu izgradnje Južne gasne interkonekcije, koja osigurava dotok plina iz drugog izvora mimo ruskog, HDZ u Federalnom parlamentu traži osnivanje posebne firme u Hercegovini koja će biti operator za transport plina.

Zakon o Vrhovnom sudu BiH predložio je zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić (NiP). Izvjesno je da ga neće podržati SNSD, a po ocjenama analitičara ni HDZ.

Dva zakona kojim se ukidaju Sud BiH i Tužilaštvo BiH uputio je SNSD-ov zastupnik Milorad Kojić. Jasno je da ih neće podržati opozicija iz FBiH, ali je i Zvizdić kao jedan od predstavnika vladajuće "Trojke" kazao da neće biti usvojeni.

Safet Kešo, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, istakao je da u pokušaju da u javnosti stvore privid normalizacije u radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da "nastave činiti historijske korake ka EU" i tako vrate dio kredita svojim poslodavcima na bazi kojeg su instalirani i opstaju, koalicija u proceduru gura zakone oko kojih međusobno imaju potpuno oprečne stavove i koji nemaju nikakvih šansi da prođu ni Vijeće ministara niti oba doma Parlamenta BiH.

- Pa zašto to onda čine? Oni se ovom iluzornom radnjom nastoje opravdati i svojim stranim mentorima zbog vrlo mršavih rezultata koji jednostavno nisu zadovoljili ni minimum uvjeta da bi Evropska komisija našoj zemlji dala zeleno svjetlo i jasnu preporuku za otvaranje pretpristupnih pregovora sa EU - kazao je Kešo. 

Ocijenio je da to što je Zvizdić, koji je potpredsjednik NiP-a, uputio u proceduru zakon o Vrhovnom sudu BiH za njega predstavlja potvrdu Zvizdićeve svjesnosti o veoma zabrinjavajućoj činjenici da pregovori "Trojke" sa Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a, i Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a, o zakonu o sudu ili o sudovima vode u pogubnom smjeru. 

Kešo je napomenuo da je zakon o transportu gasa baziran je na nacrtu zakona iz 2014. godine koji je dostavljen od strane Sekretarijata Energetske zajednice i predviđa proširenje nadležnosti državnog regulatora, te da je 19 ovih važnih nadležnosti, ali na to Dodikovi kadrovi skaču kao opareni.

VEZANI TEKST - Političari euforični, analitičari poručili: Zadovoljni su jer nisu dobili otvoreno po nosu, izvještaj EU uopće nije pozitivan

- Zašto? Pa jednostavno zato što je RS svojim entitetskim zakonom preoteo 17 od 19 ovih državnih nadležnosti. To je suprotno ustavnim nadležnostima, suprotno Ugovoru o uspostavi Energetske zajednice i suprotno čak i Sporazumu o načelima energetske politike iz 2007. godine koji su potpisali tadašnji premijer RS-a Milorad Dodik, premijer FBiH Nedžad Branković i predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić - dodao je Kešo.

Naglasio je da su pokušaji zastupnika Kojića, odnosno Dodika, da kroz nekakva nebulozna zakonska rješenja ukine Sud i Tužilaštvo BiH samo još jedan u nizu manifestacionih oblika bolesno destruktivne politike SNSD-a i potvrda njihovog sistematskog nastojanja da se država Bosna i Hercegovina potkopava na svakom koraku i na svaki mogući način.

- Neka i ovaj primjer ataka na Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine "Trojki" otvori oči, ako je to uopće moguće, ne bi li konačno progledali i shvatili da pitanje mjesta sjedišta bilo kojeg suda nije ključno pitanje kod pregovora o zakonu o sudovima. I nisu nama problem njihovi razgovori s partnerima, nego rezultati tih razgovora iz kojih se svaki put vrate sa manje države. Odu na razgovore sa svojim mišljenjem, a vrate se sa Dodikovim ili Čovićevim. I onda to historijsko postignuće zovu razmjenom mišljenja i kompromisom koji nema alternative. Dosta je, uspravite se ako vam je ostao još makar koji pršljen u kičmi - zaključio je Kešo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.