open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajuće
Vlažni snovi partijskog aparatčika: Stojanović bi da Bošnjaci biraju između države i džamije, kritičare da "mrak pojede"
Igor Stojanović, kandidat za (pot)predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, ovih dana zorno pokazuje da ima suštinskih problema sa razumijevanjem demokratije, vladavine prava, slobodom govora, razumijevanjem Ustava i zakona. Da nije tako, Stojanović bi, valjda, mogao raumjeti da nikakav koalicioni dogovor ne može biti iznad Ustava FBiH i zakona. Da nije tako, Stojanović bi, valjda, mogao razumjeti da će buduću funkciju u rukovodstvu Federacije BiH na koju je izabran potpomognut glasovima HDZ-ovaca, obnašati zato što se izjašnjava kao Srbin a ne zato što je član SDP-a. 
25.02.2023. u 14:03
get url
text

Odavno je javnosti poznato da u SDP-u važi pravilo "znamo da nije po zakonu, ali nama se žuri". Isto pravilo pokušava se primijeniti i sada u slučaju formiranja vlasti na entitetskom nivou. To je opcija koja sa sobom nosi i krivičnu odgovornost aktera koji bi eventualno izglasali imenovanje neustavne vlade FBiH, pa se, istovremeno, očekuje i priziva da Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, povuče potez kojim će obezvrijediti potpis jednog od čelnika FBiH, Refika Lende, kako bi se koaliciji okupljenoj oko HDZ-a omogućilo da preuzme vlast.

Ustoliči nas, Schmidte

Iz "Trojke" očekivana Schmidtova odluka, ukoliko on pogazi svoje riječi da neće nametati nove izmjene Ustava FBiH radi formiranja vlasti u ovom ciklusu, zasigurno bi išla u pravcu jednokratnog rješenja koje ne bi ugrozilo poziciju HDZ-a pri formiranju budućih federalnih vlada. Bilo kakvo trajno rješenje kojim bi se odblokirao proces formiranja vlasti ili učinio prohodnijim, nesumnjivo bi naštetio interesima HDZ-a, pa je zato šef te stranke Dragan Čović izjavljivao da ne priželjkuje nove odluke OHR-a i da su one nametnute u izbornoj noći, 2. oktobra, bile dovoljne. No Čović, ali i američki ambasador Michael Murphy, proteklih su dana dali naslutiti kako bi međunarodna zajednica oličena u OHR-u ipak mogla povući neke poteze. 

Do procedure izbora nove vlade FBiH se nije ni stiglo a Lendine i SDA-ove najave da će insistirati na dosljednoj primjeni Ustava i zakona već odavno se nazivaju "blokiranjem procesa", pa i "antidejtonskim djelovanjem". Stoga je Čović, uz napomenu da se nada kako do toga neće doći, nedavno kazao da "za sve one koji antidejtonski djeluju i blokiraju procese, imao je visoki predstavnik uvijek način kako s tim ljudima izaći na kraj svojim odlukama". Murphy potvrđuje riječima "mi imamo kapacitet preduzeti odgovarajuće aktivnosti" u kontekstu formiranja vlasti. 

Miješanje pojedinih ambasada u procese formiranja vlasti i samih koalicija potvrdio je sinoć i Igor Stojanović na Face TV-u objašnjavajući, između ostalog, kako je bivši ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson na sastancima "saslušavao" zastupnike tadašnje "Šestorke" u Kantonu Sarajevo tražeći da se izjasne hoće li se ta koalicija raspasti. Podupiranje koalicije nije bilo upitno, posvjedočio je Stojanović, koji je imao i veća očekivanja i to da "oni natjeraju lidere DF-a i SBB-a da ostanu u vladi 'Šestorke'".

Neupitno je da Stojanović i sada želi uplitanje OHR-a kako bi se formirala vlast, objašnjavajući pritom kako su Schmidtove nametnute odluke 2. oktobra naštetile "Osmorki", odnosno "Trojki", u korist SDA, dok istovremeno najveći dobitak koji je pritom imao HDZ potpuno zanemaruje. 

- Bilo bi logično da Schmidt završi proces jer se ovdje radi isključivo o jednoj stranci i gospodinu Lendi, koja nema natpolovičnu većinu i koalicioni kapacitet i zaustavlja demokratiju koja vlada i kod gospodina Schmidta u njegovoj državi, Americi, Engleskoj i svakoj drugoj zemlji. Međutim, ja se ne bih previše oslanjao na međunarodnu zajednicu u smislu suprotstavljanja nacionalizmima koji vladaju - kazao je Stojanović, između ostalog. 

Iz Stojanovićevog obrazloženja, dok istovremeno tobože zagovara demokratiju, se može izvući zaključak da Schmidt treba reagirati isključivo radi isključivanja SDA iz procesa formiranja vlasti. 

Ono što se može iščitati kao zbrinjavajuće u kontekstu podrške stranih ambasada određenim koalicijama je Stojanovićeva izjava u kojoj, kada pojašnjava njegovo shvatanje sastanka sa Nelsonom, kaže: 

- Ja sam tada shvatio da nama niko ovdje neće napraviti državu. Niko nas neće gurnuti u promjene. Bit će nam određeni suport (podrška) dok mi isporučujemo određene stvari, dok strane zemlje imaju određene interese, ali onu istinsku demokratiju, slobodu za bosanskohercegovačkog čovjeka, morat ćemo graditi mi sami. 

Brojna su pitanja koja se nameću nakon ove Stojanovićeve izjave a među njima je svakako i pitanja koje su to "određene stvari" koje su isporučivale ili isporučuju stranim zemljama koalicije čiji je Stojanović član? Manje važno, ali ne i nebitno, je pitanje odakle uopće zrelom čovjeku i dugogodišnjem političaru, budućem članu rukovodstva entiteta Federacija, ideja da se demokratija i sloboda dobijaju na poklon?!

Iako tvrdi da je iz razgovora sa Nelsonom izvukao pouke da demokratiju moramo graditi sami, evidentno je da ništa nije naučio. O kakvoj želji za demokratijom i slobodom govorimo ako istovremeno prizivamo "stranog upravnika" da nam pokloni vlast?! Nije to prvi put, istini za volju, da Stojanović na demokratiju gleda kroz stranačke naočale kojima je zamagljena njegova i ustavna pozicija njegovih budućih kolega, u prvom redu Refika Lende. 

Šta ćeš u džamiji 

Ne samo stranačke, nego i ideološki obojene Stojanovićeve naočale, daju sliku u kojoj je džamija suprotstavljena državi Bosni i Hercegovini?!

- SDA opravdava svoju blokadu Federacije time što je to radio i HDZ - započeo je Stojanović, iznoseći pritom potpunu neistinu.

Naime, HDZ-ova blokada FBiH bila je uvjetovana promjenom izbornog zakonodavstva, pri čemu ta stranka uopće nije željela otpočeti izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH. Osim što iz SDA doslovno niko nije pravdao bilo šta na način kako to Stojanović tumači, činjenice i događaji iz protekle dvije sedmice kažu da blokade koju predvodi SDA - nema. Potpuno druga stvar je to što su Stojanović i koalicija okupljena oko HDZ-a na već spomenutoj poziciji - nije po zakonu, ali nama se žuri. 

- Lendi sam rekao ako SDA istinski želi građansku državu onda treba podržati demokratsku građansku većinu u Federalnom parlamentu i prikloniti se tom jednom načinu izbora, pokazati da je drugačija od drugih nacionalnih stranaka a ne zaustavljati na način kako bi to uradili možda HDZ ili SNSD. Ne možete deklarativno pričati za građansku smo državu a onda kad ispadate iz vlasti, nemate koalicijski kapacitet, zaustavit ćemo zbog 13 delegata. To je ono gdje SDA uvijek presudi da je važnije biti Bošnjak a ne Bosna i Hercegovina, da je važnije ići u džamiju a ne država... - bestidno je izjavio Stojanović, koji je u svom daljnjem obrazlaganju sugerirao da se Bošnjaci trebaju odreći vlastitog nacionalnog i vjerskog identiteta kako bi bili prihvatljivi partneri u trenutnim geopolitičkim prilikama.

Zbog toga je Stojanoviću posve logično da demokratiju tumači na način da se negira volja većine u Klubu Bošnjaka i predstavnika Bošnjaka u rukovodstvu Federacije, pri čemu se ona ne može negirati jer je zagarantirana postojećim Ustavom i zakonima. Ali Stojanović se bori "za naš način života koji je civilizacijski prihvatljiviji".

Željeti građansku državu i biti Bošnjak nije izbor ili-ili, već i-i. Suprotstavljati Bošnjake državi, suprotstavljati vjernike muslimane državi Bosni i Hercegovini podmuklo je i zlonamjerno djelovanje ideološki ostrašćenog partijskog aparatčika kakav je Igor Stojanović. 

Po ko zna koji put Stojanović je govorio o tome kako ga SDA napada na nacionalnoj osnovi, kazavši eksplicitno da su mu poručivali kako je "neprijatelj". Doslovno - nije se desilo. Ali, ono što se jeste desilo je to da je Stojanović sinoć svojim izmišljenjim neprijateljima a iz cijelog konteksta u kojem je govorio to su SDA-ovci koji ga, navodno, vrijeđaju na nacionalnoj osnovi, poručio ni manje ni više nego da su isti kao oni koji su napadali Armiju Republike Bosne i Hercegovine!?

Mogao bi te "pojesti mrak"

Svoje shvatanje društva u kojem živi, demokratije, vladavine prava..., Stojanović je zaključio žalom za Jugoslavijom u kojoj je neistomišljenike bilo moguće slati na Goli otok da ih "pojede mrak". 

- Jeste li vidjeli nedavno slike lidera "Trojke" u Sarajevu koji se karakterišu isto kao neprijatelji, kao Fikret Abdić? Slike kojima se kaže ovo su Babini sinovi? Ja sam stalno govorio, dvojica od njih trojice su pripadnici Armije RBiH, Elmedin Konaković i Nermin Nikšić. Ko god da je to napravio u svakoj normalnoj državi bi bio uhapšen, da ne kažem u Jugoslaviji bi završio na Golom otoku, mrak bi ga pojeo! I u svakoj normalnoj državi neko ko bi vrijeđao nekoga ko je branio državu bi tako završio - ustvrdio je Stojanović, podvaljujući tako kritiku političkog djelovanja šefova "Trojke" pod napad na pripadnike Armije RBiH!

Fotografije anonimnih autora koje su zaljepljene po Sarajevu, sviđalo se to nekom ili ne, nazvali ih neumjesnim ili ne, spadaju pod slobodu govora i slobodu iznošenja političke kritike koja zasigurno ne bi bila dozvoljena u Stojanovićevoj neprežaljenoj Jugoslaviji. U svakoj drugoj, kako Stojanović kaže, normalnoj državi, pod čime pretpostavlja demokratsku, to bi bila sloboda govora zagarantirana međunarodnim konvencijama i domaćim zakonima, a postavljanjem plakata na javnu površinu eventualno bi se bavila gradska komunalna služba. 

VEZANI TEKST - Rijaset IZ u BiH: Stojanovićeva izjava je prikriveni oblik islamofobije

Službe koje su odvodile neistomišljenike da ih "mrak pojede" pripadaju prošlosti ovih prostora i režimu sa čijim naslijeđem SDP očito nije raščistio kako bi se mogao svrstati u moderne, prozapadne socijaldemokratske stranke. Stoga i ne čudi da SDP-ovi visokopozicionirani članovi poput Stojanovića još uvijek imaju vlažne snove o verbalnom deliktu i Golom otoku, kao sudbini neistomišljenika. 

Uživanje prava na isticanje nacionalne pripadnosti i zaštite nacionalnih interesa, slobode prakticiranja vjere i slobode govora, po Stojanoviću, nespojivo je sa demokratijom. Kakvu to onda demokratiju Stojanović i koalicija kojoj pripada nude?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.