open-navfaktor-logo
search
Inflacija je u padu
Evropska centralna banka je smanjila kamatne stope, imaju li koristi od toga građani BiH koji su u kreditima?
AUTOR: A. Dr.
11.06.2024. u 08:02
get url
text
"Možda mi smanje kamatu na kredit", "Vjerovatno će banke sada smanjiti kamate na kredit, trebao bih se raspitati i iskoristiti priliku i zadužiti se po povoljnijim uvjetima...", samo su neki od glasnih razmišljanja građana Bosne i Hercegovine nakon što je Evropska centralna banka (ECB) nakon pet godina konačno snizila kamatnu stopu.
ECB je snizila u eurozoni za četvrtinu postotnog boda, ocijenivši da su stvoreni "primjereni uvjeti" za ublažavanje monetarne politike, s obzirom na popuštanje inflacije u proteklim mjesecima. 
Nažalost, jedno su nadanja, a poslovanja banaka nešto sasvim drugo, smatraju u ekonomskim stručnim krugovima.
- U kratkom roku ne možemo očekivati promjene u bankarskoj politici kada su u pitanju kreditni aranžmani. Ako ovo ne bude trend, ove godine uvjeti kod kreditiranja u BiH ostat će isti. Osim ako se ne budu mijenjali i drugi indikatori. O tome zasad nema naznaka - objašnjava za Faktor Admir Čavalić (Stranka za BiH), federalni zastupnik i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta Federacije BiH.  
Čavalić je naglasio je da je ovo rezultat pada inflacije u Evropskoj uniji.
- Politikom nižih kamatnih stopa želi se preduhitriti recesija i ubrzati ekonomoske aktivnosti, što bi u konačnici trebali osjetiti i mi u BiH - ističe Čavalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.