open-navfaktor-logo
search
Stambeno pitanje
Hoće li se u 2024. teže dolaziti do kredita, šta kažu u Agenciji za bankarstvo?
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je krajem novembra prošle godine objavila kako su u trećem kvartalu 2023. banke nastavile s pooštravanjem kreditnih standarda preduzećima i za kratkoročne i za dugoročne kredite.
28.02.2024. u 08:01
get url
text

VEZANI TEKST - Banke u BiH prepune novca, a interes za kreditima opada, osim potrošačkim

Također, CBBiH je u svom izvještaju navela da je u trećem kvartalu 2023. došlo do neznatnog pooštravanja standarda za potrošačke i nenamjenske kredite, dok su standardi za odobravanje stambenih kredita ostali nepromijenjeni. Još nema podataka za četvrti kvartal 2023. godine.

Nekoliko čitalaca Faktora obratilo nam se ističući kako su pojedine banke pooštrile uvjete za dobijanje kredita. Navodno, obrazloženo im je da banke moraju učinkovitije upravljati rizicima, s naglaskom na dugoročne kredite.

Upravo su dugoročni krediti primamljiva opcija kada je u pitanju rješavanje stambenog pitanja, dok je politika banaka da što prije zaključe kredite, odnosno ih zatvore.

- Nemamo informaciju da su banke u Federaciji BiH pooštrile uvjete za dobijanje kredita stanovništvu. Možda oni koji se žale na komplikovanu proceduru su posljednji kredit prije toga uzeli davno, a u međuvremenu su se promijenili zahtjevi, aplikacije...

Promjena može biti kada su u pitanju dugoročni krediti, gdje je sada granica 20 godina. Zaista nema svrhe da bude duži period, cijene nekretnina stalno rastu - kaža za Faktor Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH i naglašava:

- Bankama je u interesu porast plasmana kredita na tržištu, to im je primarna djelatnost. Ponavljam, moguće da je u pojedinim bankama došlo do modifikacije ispunjenja uvjeta, ali ništa dramatično.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.