open-navfaktor-logo
search
Novitet u školi
Uz Prointerovu donaciju do mobilnog informatičkog kabineta
Nije važno jesu li ekonomski, bankarski ili pravni tehničari, svi zajedno odlično barataju računarima, jer uz njih, na neki način, i odrastaju.
09.12.2020. u 14:44
get url
text

Ponekad su i bolji od nas, kaže Sanja Tomaš Miskin, direktorica Ekonomske škole u Banjoj Luci koja je svoje đake danas obradovala viješću da će ubuduće moći da uče i rade na novim laptopima. Deset laptop računara koji su u školu stigli zahvaljujući donaciji kompanije Prointer ITSS, bit će dovoljno za prvi mobilni, informatički kabinet.

- Ovakav poklon bi nam u svakom trenutku bio veliki i značajan, ali u vrijeme pandemije u kojem smo se prilagodili i online nastavi, zaista je neprocjenjiv. Zahvalni smo Prointeru što ulaže u znanje i unapređenje nastavnog procesa, a to je ujedno sjajan primjer i poziv da se i ostale kompanije uključe u priču u obrazovanju - kaže Sanja Tomaš Miskin.

Direktorica napominje da su se uvijek trudili da idu u korak sa vremenom, posebno u smislu tehničke opremljenosti i da đaci već odavno rade u informatičkim kabinetima, ali da škola dosad nije imala laptope. To će, kaže, posebno pomoći ukoliko bi nastava ponovo morala biti online.

- Sve nam je to u početku bilo šok, ali smo se vremenom prilagodili i dodatno obučili. Od avgusta smo svi prošli i posebnu obuku, pa škola sad koristi i aplikaciju tims za online nastavu. Ipak, zasad smo u klupama i voljela bih da tako i ostane - kaže direktorica.

U Prointeru napominju da nas je vrijeme korone dodatno podsjetilo koliki je značaj informacionih tehnologija i koliko je online funkcionisanje pomoglo svima, a naročito obrazovanju. Zato su, kažu, brojim akcijama od marta naovamo pokušali da daju doprinos svojevrsnoj informatičkoj "tranziciji".

- Sigurni smo da će ova donacija olakšati rad i učenicima i profesorima, a posebno nam je drago što smo na ovaj način pomogli jednoj od najcjenjenijih banjalučkih škola. Kao i do sada, i u budućnosti ćemo svojim radom isticati značaj obrazovanja i stvaranja što boljeg okruženja za mlade - kaže Mirjana Jukić, marketing menadžer kompanije Prointer ITSS.

U Ekonomskoj školi kažu da ozbiljno razmišljaju i o pokretanju informatičkog smjera, a postojeća tri već pohađa 936 učenika. Škola je, kažu, popularna kao i uvijek, o čemu svjedoči i podatak da je pri ovogodišnjem upisu čak 120 đaka ostalo "ispod crte".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.