open-navfaktor-logo
search
Pitanje za Čovića
Da li je i ratni zločinac iz Ahmića Dario Kordić "nositelj europskih vrijednosti"?
Može biti da su te vrijednosti u njega "utkane" još iz vremena kada je kao direktor mostarskog Sokola izrabljivao logoraše iz zloglasnog Helidroma, a da za to nikada nije odgovarao
04.09.2019. u 08:12
get url
text

Samoprozvani "nositelj europskih vrijednosti" predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nedavno je potencirao da je njegova stranka "predvodnik integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO".

Predvodnik je, između ostalog, zato što je zahtjev za članstvo BiH u EU u Briselu podnio Čović 16. februara 2016. godine. Predvodnik je jer je odgovore na Upitnik Evropske komisije 28. februara 2018. godine u Briselu predao Čović.

Čović je u Brisel putovao u dva navrata samo zahvaljujući tome što je u tim danima bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, dakle po funkciji. Da su neki drugi datumi i mjeseci bili u pitanju, zahtjev za članstvo i odgovore na Upitnik predali bi tadašnji članovi kolektivnog šefa države Bakir Izetbegović ili Mladen Ivanić.

Isključivo, splet okolnosti doveo je do toga da baš predsjednik HDZ-a BiH obavi evropske zadaće. No, to mu ne daje za pravo da na temelju toga sebe, svoju stranku i narod proglasi jedinim "nositeljima europskih vrijednosti".

Zašto su to Izetbegović ili Ivanić ili neki drugi bošnjački ili srpski političari iz BiH manje "Evropljani" od njega, ili zašto su to isključivo Hrvati predvodnici i "nositelji europske vrijednosti", a nisu Bošnjaci ili Srbi?

Čović je u svrhu dokazivanja svojih evropskih vrijednosti, čak organizirao i dva naučno-stručna skupa, "Hrvati Bosne i Hercegovine - nositelji europskih vrijednosti" u martu 2017. godine u Neumu i godinu poslije u Mostaru skup "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu".

Podsjetimo da je krajem 2017. godine (između dva putovanja u Brisel), Čović zbog haške presude za udruženi zločinački poduhvat (UZP) iz Zagreba prijetio da će evropski put biti na "čekanju" sve dok se ne izbori za svakog časnog pripadnika HVO-a.

-Naš zadatak je da ohrabrimo naše ljudi i da sa dovoljno samopouzdanja kažem da smo mi ipak neka vlast u BiH i Hrvatskoj i da naše zalaganje za euvropski put imalo je svoju cijenu. Mi ćemo danas jasno kazati da ako treba da čeka evropski put, neka dugo čeka, ali ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u BiH - poručio je tada Čović.

Ne bi bilo zgoreg, kada bi Čović pojašnjavajući o evropskim vrijednostima odgovorio na pitanje da li je možda i ratni zločinac Dario Kordić, kojem je sa svojim saradnicima priredio svečani doček u Busovači, čime je negirao zločine u Ahmićima, također "nositelj europskih vrijednosti"? 

Ili kada bi govoreći o majorizaciji Hrvata progovorio koju o majorizaciji Bošnjaka u Stocu ili pak Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK). Ili ono što nikada ne radi, a to je da zaštiti istinskog nositelja evropskih vrijednosti biskupa Franju Komaricu i onu "šačicu" Hrvata koji žive na teritoriji entiteta Republika Srpska.

I na koncu, svi bi voljeli znati koje su to evropske vrijednosti koje zagovara Čović i kojima se diči. Po čemu se prepoznaju i da li su vidljive golim okom?

Može biti da su te vrijednosti u njega "utkane" još iz vremena kada je kao direktor mostarskog Sokola izrabljivao logoraše iz zloglasnog Helidroma, a da za to nikada nije odgovarao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.