open-navfaktor-logo
search
Ispoljio ambicije
Prevažno je: Je li Konaković najavio preuzimanje Vlade FBiH sa HDZ-om
Nije uredu da Bošnjaci biraju predstavnike Hrvatima. Izjava je to Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde, koja mu je širom otvorila vrata za poziciju najpoželjnijeg HDZ-ovog partnera među strankama sa bošnjačkim ili probosanskim predznakom. 
11.05.2022. u 17:42
get url
text

Prevažno je, voli Konaković taj izraz upotrijebiti, ne zaboraviti da NiP podržava takozvano legitimno predstavljanje. Da je udovoljeno zahtjevima za legitimnim predstavljanjem naroda koje već godinama imaju Dragan Čović i HDZ, ne bi bilo ni blokade federalnih institucija, tačnije opstrukcija da se implementira izborna volja građana 2018. godine. Međutim, Elmedin Konaković jučer je najavio "vrlo brzo preuzimanje Federalne vlade", valjda nakon izbora u oktobru.

- Nažalost, još uvijek nemamo moć, ali vrlo brzo hoćemo, još nekoliko mjeseci da stvari popravimo - ponavljao je Konaković na konferenciji za medije govoreći i o državnoj vlasti. 

Ambiciju da "lideriše procesima" u Vladi FBiH, čak i bez izbora, Konaković je pokazivao i ranije, a sada je uvjeren da će u oktobru osvojiti vlast i "liderisati" i izvan KS, u kojem je vlast skoro sve vrijeme koliko se i bavi politikom. 

- Naše inicijative se neće realizirati sve dok ne uzmemo Federalnu vladu, a hoćemo vrlo brzo. Za to smo vrlo, vrlo zainteresirani - ponavljao je Konaković. 

S druge strane, HDZ-ovi i Čovićevi trbuhozborci poput Sanje Vlaisavljević, savjetnice u Ministarstvu civilnih poslova BiH, ovih dana praktično najavljuju da će HDZ ponovo blokirati formiranje vlasti nakon izbora u oktobru, ukoliko se ne udovolji zahtjevima HDZ-a za izmjenom Izbornog zakona. 

- Sasvim legitimna demokratska alatka kada ne postoji drugi način da se problem riješi - konstatuje Vlaisavljević referirajući se na moguće blokade formiranja izvršne vlasti, ali i konstituiranja zakonodavne nakon Općih izbora 2022.

No, drugi način da se problem riješi na HDZ-ovo zadovoljstvo je taj da neko pristane bit partner po njihovoj mjeri. Konaković se već praktično ponudio javnom podrškom konceptu takozvanog legitimnog predstavljanja, pa je valjda siguran da će zahvaljujući tome od oktobra preuzeti "liderisanje procesima" u Federalnoj vladi.

Da ni HDZ-u nije mrsko prigrliti Konakovića, pa i "Trojku", pokazuje činjenica da su mu osigurali u kratkom roku dva puta gostovanje na HRT-u, kao "glasu razuma među Bošnjacima" po mjeri HDZ-a sa obje strane granice. 

Tobožnja "svađa" sa Božom Ljubićem pred kamerama, zagovornikom trećeg entiteta i legitimnog predstavljanja, samo je dekoracija cijele priče kojom se nastoje privući bošnjački glasovi Narodu i pravdi. Suštinski, i jedan i drugi imaju problem s tim da "Bošnjaci biraju predstavnike Hrvatima".

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.