open-navfaktor-logo
search
Vojna analiza
Rumunski "oklopnjaci" na cestama: Šta za BiH znači pojačanje EUFOR-a?
Da postoji glas razuma u lancu komandovanja EUFOR-om, pokazuje i razmještanje jednog motoriziranog voda rumunskih borbenih oklopnih vozila 8x8 MOWAG Phirana u sastav operacije Althea koja se provodi u Bosni i Hercegovini. 
29.01.2022. u 07:40
get url
text

Radi se o borbenim oklopnim vozilima rađenim u okviru američkog koncerna General Dynamics na osnovu švicarske licence, koja imaju ekstremno dobre manevarske karakteristike, optimalnu oklopnu zaštitu i daljinski upravljive borbene stanice (DUBS) sa termalnim kamerama i mitraljezima 12.7 mm. Vozilo sa pogonom na svih osam točkova pokreće dizelski motor od 220 KS, koji omogućava da sena lošem i abrazivnom terenu kreće brzinom od 60 do 80 km\h, a na dobrim putevima i do 100 km\h. Posada koju može da sačinjava i do 14 vojnika može da upravlja sa oružjem montiranim na DUBS-u sa daljinskim kontrolama s pomoću kamera iz unutrašnjosti vozila koje je ekstremno pokretljivo i jako pogodno za borbena dejstva posebno u urbanom području. 

VEZANI TEKST - Rumunija u EUFOR u BiH poslala motorizovani vod oklopnih transportera

Inače, rumunske oružane snage su izuzetno moderno opremljene, naoružane i u potpunosti spremne za moderne sukobe, jer raspolažu sa sistemom mrežnog rukovođenja i komandovanja zasnovanim na sistemu prikupljana informacija sa izviđačkim dronovima Scan Eagle kojima ne treba poletno-sletna staza, a za zadatke strategijskog izviđanja od SAD-a su naručena i 4 super drona RQ-4 Global Hawk kako bi se brzina sakupljanja i distribucije informacija podigla na još veći nivo.

Rumunija kao i Mađarska razmatra nabavku taktičkih borbenih dronova Bayraktar TB2 ili sličnog američkog tipa, kako bi se postigla i ta mogućnost napada iz zračnog prostora. Rumunija ima 65.000 vojnika, 675 tenkova, 1.500 oklopnih vozila, 800 cijevi teške artiljerije, 240 višecijevnih bacača raketa, 7 baterija PZO strateškog raketnog sistema MIM-104 Patriot, eskadrilu od 17 višenamjenskih aviona F-16 (naručeno je još ovih aviona), 22 ratna broda od toga 4 domaće i 2 unaprijeđene britanske korvete type 22 itd. Pored toga Rumunija ima vrlo razvijenu namjensku industriju i vozila koja su došla u BiH djelom su sastavljana u tamošnjim fabrikama. 

Interesantno je napomenuti da se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ne želi upoređivati u vojnim kategorijama sa Rumunijom. Vučić je za Radio-televiziju Srbije jedne prilike kazao kako se, izuzev Rumunije koja ima veliku vojsku, niko u regiji osim Mađara ne može usporediti sa srbijanskom vojskom. Otuda i odgovor na pitanje zašto su upravo Rumuni uputili simboličan vojni kontigent prema EUFOR-u. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.