open-navfaktor-logo
search
Kontraefekat
Slavljenje zločinaca i zadiranje u unutrašnja pitanja: Ko plaća cijenu Kolindine kampanje u BiH?
Ovakvim istupima, koji su izazvali reakcije gotovo svih probosanski orijentiranih stranaka, Grabar-Kitarović je možda ojačala svoje šanse da izbori novi predsjednički mandat u Hrvatskoj, ali je šanse za izmjenama Izbornog zakona, barem onakvim kakve bi približno zadovoljile interese sestrinskog joj HDZ-a BiH, bitno umanjila
02.12.2019. u 15:15
get url
text
Predizborni plakat Kolinde Grabar-Kitarović

Predizborna kampanja koju u Bosni i Hercegovini i na račun naše zemlje vodi aktuelna predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uzburkala je duhove u javnosti. Dok jedni njene posljednje javne istupe ocjenjuju kao sporne i provokativne, drugima takvi istupi prijaju i na njima, nada se Grabar-Kitarović, temelje svoje simpatije uoči predstojećih predsjedničkih izbora u susjednoj nam Hrvatskoj. Cijenu takve kampanje plaćaju upravo oni na čije glasove Grabar-Kitarović računa da bi ostala na Pantovčaku.

U posljednjih nekoliko mjeseci je u BiH aktuelizirano pitanje izmjena izbornog zakonodavstva, kako bi se konačno provele presude Evropskog suda za ljudska prava, ali i Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", na kojoj Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH zasniva svoje zahtjeve i očekivanja od aktuelnih pregovora.

Pronalazak rješenja zahtijeva kompromis, kojem uzburkane političke i nacionalne strasti nikako ne pogoduju. Svjesni su te činjenice i u HDZ-u BiH, pa je retorika poput one o građanskoj državi kao "islamskoj državi" zamijenjena narativom o "braći Bošnjacima" i historijskom pomirenju dvaju naroda. Na toj su liniji bile i poruke nakon sastanaka stranačkih delegacija HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA), čiji ekspertni timovi trenutne rade na definiranju okvira u kojem će se tražiti konačno rješenje za izmjene Izbornog zakona.

U takvom delikatnom političkom trenutku, u kojem HDZ bez pristanka predstavnika probosanski orijentiranih stranaka ne može postojeće izborno zakonodavstvo pomjeriti niti milimetar, Grabar-Kitarović pod krinkom zaštite interesa hrvatskog naroda u BiH te šanse bitno umanjuje.

Hrvatska predsjednica je, podsjećanja radi, poručila kako neće dopustiti da BiH "prisvaja jedan narod", aludirajući na Bošnjake, a priznala je i da redovno zadire u unutrašnja pitanja BiH pri susretima sa međunarodnim dužnosnicima.

VEZANI TEKST - Grabar-Kitarović u Mostaru: Hrvati imaju dvije domovine, BiH i Hrvatsku

Sve je to začinila odavanjem počasti Slobodanu Praljku, ratnom zločincu kojeg je zbog zločina nad Bošnjacima Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2017. godine osudio na 20 godina zatvora i koji je pri izricanju presude izvršio samoubistvo ispijanjem otrova.

VEZANI TEKST - Hrvatska predsjednica odala počast ratnom zločincu Praljku

Ovakvim istupima, koji su izazvali reakcije gotovo svih probosanski orijentiranih stranaka, Grabar-Kitarović je možda ojačala svoje šanse da izbori novi predsjednički mandat u Hrvatskoj, ali je šanse za izmjenama Izbornog zakona, barem onakvim kakve bi približno zadovoljile interese sestrinskog joj HDZ-a BiH, bitno umanjila.

Hrvatski narod, barem onaj dio u čije se interese Grabar-Kitarović "zaklinje", tako je postao kolateralna šteta njene predizborne kampanje, a od eventualnog novog mandata, baš kao i u slučaju aktuelnog, Hrvati na čije glasove računa neće imati ama baš nikakve koristi. Iako je, kako je sama priznala, pri svakom susretu sa međunarodnim državnicima govorila o Hrvatima u BiH, te o "nametanju predstavnika", zvanični stavovi institucija Evropske unije (EU), pretočeni i u Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, suprotni su u odnosu na potrebe i stavove koje Grabar-Kitarović zagovara pri tim susretima, što dovoljno govori o efikasnosti njene "diplomatske ofanzive".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.