open-navfaktor-logo
search
Tribina
Dodik u Beogradu: Već je napisan novi zakon o vojsci Republike Srpske
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je govorio u Beogradu na Tribini "Republika Srpska - vraćanje otetih ustavnih nadležnosti".
07.12.2021. u 14:04
get url
text

Istaknuo je, između ostalog, da će ponuditi prvo da se prepolovi sastav Oružanih snaga BiH, a ukoliko ne bude spremnosti za to, tvrdi on, već je napisan novi zakon o vojsci RS.

VEZANI TEKST - U Beogradu o vraćanju "otetih ustavnih nadležnosti RS-u", ko je sve u ekipi "analitičara"

 - Donosimo odluku da u narednih šest mjeseci od te odluke u petak parlament pripremi normativno uređenje te oblasti i da ponudimo nekoliko stvari iz praktičnih političkih razloga. Mi ćemo ponuditi prvo da se prepolovi sastav Oružanih snaga BiH i dajemo im neki rok da žive još. Ukoliko ne bude za to bilo spremnosti već je napisan novi zakon o vojsci RS i novi zakon o demilitarizaciji RS-a - rekao je Dodik.

U Beogradu je danas kazao i da je "sav život u entitetima", te potvrdio da će u NSRS-u u petak održati posebna sjednica o tome.

- Ashdown je smijenio 56 službenika da bi došao do navodne saglasnosti o formiranju Oružanih snaga u BiH. Smatramo da je to neregularno i da nije bilo fer. I to je moja argumentacija. Dovoljno je da je bilo u uvjetima nametanja, pritisaka, kažnjavanja, to je potupuno bilo nelegalno. U petak zato idemo na NSRS i tamo je na dnevnom redu informacija o tome - kazao je Dodik u Beogradu.

Poručio je da politička borba za Republiku Srpski nikada nije prestala, da ona neće ratovati čak i ako bude napadnuta, već će se politički odbraniti.

- Od Oružanih snaga BiH nemamo ništa, tamo Srbi ne idu, fali 40 posto Hrvata, a muslimani hoće da popune te kvote. Budžetska stavka u budžetu BiH je najveća za Oružane snage, iznosi 370 miliona, koja realno rečeno, nije nikakva vojska, ali je veliki potrošač - rekao je Dodik.

Dodatna stvar je da se ide u povlačenje saglasnosti ta da se moraju smanjiti troškovi, rekao je Dodik i dodao i da 25 posto Srba ne želi da ide u Oružane snage BiH, te da bi za deset godina u toj vojci bilo 80 posto Bošnjaka.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.