open-navfaktor-logo
search
Susreo se sa Lajčakom
Dodik uporno od entiteta pravi "državu", a stav BiH se zna: RS je neutralan po pitanju Ukrajine
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik prvog dana diplomatskog foruma u Antaliji sastao se sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom Evropske unije za Zapadni Balkan, gdje su razgovarali o situaciji u BiH, ali i o stanju u Ukrajini.
11.03.2022. u 13:50
get url
text

VEZANI TEKST - Džaferović s Lajčakom: EU treba ubrzati proces prijema Bosne i Hercegovine

- Republika Srpska je neutralna po pitanju Ukrajine i ostajemo pri tome. Imamo apsolutno pozitivan stav prema ukrajinskom narodu, žao nam je zbog stradanja, ali isto tako mislimo da je ovaj sukob rezultat globalnog previranja, koje se dodiruje u Ukrajini između Zapada, NATO-a i jedne odbrambene pozicije, koju sama Rusija ima, i to svi vide. Ukrajina je tu više kolateralna šteta - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je, osim o refleksima krize na ekonomiju, sa Lajčakom razgovarao i o političkim temama u BiH i na Balkanu.

- Ovo je bila prilika da mu objasnim neke naše stavove. Јedan histerični pristup koji briselska administracija ima prema BiH u nastojanju da prikaže sve crno-bijelim. Oni i naše nastojanje da se ponašamo u skladu sa Ustavom u suštini proglašavaju antiustavnim. Moja uloga je bila da objasnim da to nije tako. Ono što mi radimo je sve potkrijepljeno ustavnom pozicijom. Mi ćemo nastaviti sa tom politikom i nećemo podleći toj jednoj općoj histeriji, koja je i sad zbog sukoba u Ukrajini - poručio je Dodik.

Na diplomatskom forumu u Antaliji pored Dodika pristustvuje i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Prema programu samita predviđeno je da se Džaferović i Dodik obrate sutra u okviru panela "Budućnost BiH". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.