open-navfaktor-logo
search
Ponuda je na stolu
Dodik želi ugovor s FBiH o otimanju državne imovine: Hoće li "Trojka" preći crvenu liniju?
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik predlaže da se pitanje državne imovine riješi ugovorom između RS-a i Federacije Bosne i Hercegovine. 
08.04.2023. u 07:54
get url
text

- RS želi da se pitanje imovine u BiH riješi ugovorom između RS-a i FBiH u kome će se konstatovati da imovina pripada entitetima. Svako drugo kretanje je nedopustivo i neprihvatljivo i neće se sprovoditi. O imovini se neće raspravljati dok entiteti ne sačine prijedlog - napisao je Dodiik na Twitteru.

Ovaj potez Dodika pretpostavlja da bi u svojim koalicionim partnerima iz FBiH, "Trojki" i Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), ukoliko budu formirali entitetsku vladu, mogao dobiti adekvatne sagovornike za tu antidržavnu priču. 

Dževad Mahmutović, profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli, koji je ranije učestvovao u apelacijama pred Ustavnim sudom BiH u cilju zaštite imovine BiH smatra da je u pitanju kontinuitet politike iz RS-a.

- I Dodikov savjetnik Milan Tegeltija nedavno je naveo kako je pitanje imovine riješeno još u Dejtonu. Pri tome je mislio da je to što je entitetima dato na upravljenje automatski znači i prisvajanje državne imovine. To nije tačno. U Dejtonu je jasno naglašen kontinuitet države, o imovini se nije razgovaralo - kaže Mahmutović za Faktor.

VEZANI TEKST - Mahmutović: Imovina je državna i vlasti u RS-u to moraju shvatiti, BiH nije sastavljena od entiteta

Ipak, naš sagovornik smatra da Dodik ipak neće naći sve potrebne partnere u FBiH za ovaj vid razgradnje države. 

- Dodik nije precizirao na šta bi se tačno odnosio taj ugovor. U ovom posljednjem suspendovanom zakonu u imovini, usvojenim u RS-u, a suspendovanim u Ustavnom sudu BiH, izuzet je segment koji se ticao Republike BiH i imovine koja je dobijena sukcesijom.

Bez obzira na sve, ne vjerujem da će "Trojka" državnu imovinu staviti na prodaju, kao da je na pijaci. Državna imovina važan je segment suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

"Trojka" jeste spremna na sve da uđe na vlast, ali ne vjerujem da će preći tu crvenu liniju, da će prodati državu - izjavio je Mahmutović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.