Maltretiranje mještana

Građani Kladuše sami osigurali novac za puteve, Općina nije u stanju dati svoju preporuku

Građani mjesnih zajednica Bosanska Bojna i Glinica sami su, nakon šutnje Općine Velika Kladuša na čijem je čelu Fikret Abdić, prikupili dio novca za modernizaciju dva puta, te su uspjeli osigurati i dodatna sredstva iz federalnog budžeta. No, da bi novac bio operativan, bila je neophodna preporuka Općine, i tu su nastali problemi.

S obzirom na to da su se u nekoliko navrata obraćali Općini Velika Kladuša da im da preporuke, ali nije bilo odgovora iako je riječ o pukom tehničkom pitanju, građani su prije dva dana odlučili protestovati pred zgradom Općine.

I dalje čekaju preporuke mada je Kolegij Općinskog vijeća Velike Kladuše jučer dobio informaciju da bi one danas mogle biti završene.

VEZANI TEKST - Vatrogasci će tužiti Fikreta Abdića: Tri godine bez plaćenog prekovremenog, oprema očajna, starija od radnika

- Još ništa nije stiglo. To je jedna formalnost koja nama mnogo znači. I nije samo to preporuka u pitanju. Mi smo kandidirali projekat sanacije puta, prijavili to na općinski budžet. Ali godinu smo plivali po zraku. Niko nam se nije obratio. Kada nije bilo odgovora, išli smo na federalni nivo. To je u pitanju seoski put od 3.540 metara. Selo, koje je siromašno, je samo uspjelo izdvojiti 7.000 KM samo za projekat, dakle za taj papir, dobili smo urbanističku dozvolu, sve. I došlo je sada do te preporuke – kazao nam je Husein Mekanović, predsjednik Mjesne zajednice Glinica.

Dodao je da misli da druga mjesna zajednica čeka i mjesec na tu preporuku, a oni malo kraće.

- Vrijeme istječe. Nadamo se najboljem – rekao je Mekanović.

Kao rok do kojeg su preporuke trebale biti osigurane pominjan je 1. april, mada postoji mogućnost da se to produži još nekoliko dana.

Iz Općine Velika Kladuša čekamo odgovor na pitanje zašto nije bilo moguće dati preporuke mjesnim zajednicama.

Ove dvije mjesne zajednice, Glinica i Bosanska Bojna, aplicirale su za sredstva Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, sredstva su odobrena, ali su, da bi bila prebačena, potrebne još preporuke Općine.

Na dan kada su građani protestovali pred Općinom, bila je zakazana sjednica Općinskog vijeća Velike Kladuše te su predstavnici ove dvije mjesne zajednice tražili da se obrate vijeću, ali im to nije bilo omogućeno. Zbog toga su vijećnici opozicije (SDA, Naše stranke, DNZ-a Krajiške stranke, NES-a i nezavisni) napustili sjednicu koja potom zbog nedostatka kvoruma nije ni održana, mada je na njenom dnevnom redu bio budžet Općine Velika Kladuša za 2022. godinu.

VEZANI TEKST - Komplicirano i u Velikoj Kladuši: Niko nema većinu, uposleni bez plaća, o opozivu Abdića se više ne priča

Asim Veladžić, predsjednik Kluba vijećnika SDA, kazao je da su predložili zaključke da se predstavnici građana obrate vijeću ili da ih primi neko od ovlaštenika načelnika Fikreta Abdića kako bi riješili čisto tehničko pitanje. To je odbijeno.

Emina Ćehić, zamjenica predsjedavajućeg Općinskog vijeća, bila je stava da se o ovome ne treba raspravljati na toj sjednici vijeća, te kazala da se njoj niko od građana koji su protestovali nije obratio.

Veladžić je rekao da građani, svjesni nebrige vlasti za njih, pokušavaju svoje infrastrukturne probleme, kao što je izgradnja puteva, riješavati sami. Dodao je da je u ovom slučaju načelnik, umjesto da svoje građane objeručke podrži i da im papir na kojem u dvije-tri rečenice iskazuje interes i preporučuje da se lokalni put u interesu građana treba graditi, to ne čini.

- To nije prvi put. Općina iz sredstava nižim nivoima vlasti sa nivoa Federacije BiH u 2021. nije kandidirala nijedan projekat. Na ovogodišnji projekat, iz sredstava IFAD-a koji se provodi sa federalnog nivoa, općina nije kandidirala nijedan infrastrukturni projekt. Ostaje da se vidi da li će ove godine Općina kandidirati ijedan projekt na sredstva koja je Vlada FBiH planirala u budzetu za 2022. godinu kao grant namjenjen za općinske projekte u visini od 36 miliona KM – prokomentirao je Veladžić.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga