Formiranje vlasti

HDZ, SDA i SDP rasporedili ministarstva u novoj vladi u HNK, evo koji je omjer dogovoren

FOTO: Skupština HNK

Pregovori za formiranje vlade u Hercegovačko-neretvanskog kantona privode se kraju. Koaliciju u ovom kantonu činit će HDZ, SDP i SDA, uz koje stoji i NES, potvrđeno je za Faktor.  

VEZANI TEKST - Vikend prošao, dogovora o vlasti u HNK nema: "HDZ i SDA nezaobilazni, pitanje je samo trećeg partnera"

Kako saznajemo, sastav nove vlade je dogovoren. Vladu će činit pet ministara i premijer iz HDZ-a, četiri iz SDA, a SDP je dobio sva ministarstva.

SDA će dobiti Ministarstvo građenja i prostornog uređenja, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija i Ministarstvo obrazovanja. SDP-u će pripasti Ministarstvo privrede i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša.

HDZ će zadržati ministarstva koja su i do sada imali. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo saobraćaja, MUP, Ministarstvo za pitanja boraca i Ministarstvo zdravstva.

Također, SDA je dobila mjesto predsjedavajućeg Skupštine HNK, dok će HDZ i SDP dobiti mjesta zamjenika predsjedavajućeg.

Naši izvori navode da je ostalo još da se buduća koalicija dogovori oko drugih tehničkih pitanja, ali i pozicija u određenim agencijama i zavodima...

Podsjetimo, u Skupštini HNK HDZ ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog.

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga