open-navfaktor-logo
search
Usvojena 2015.
Ide Mile referendumskom prugom: Oživio spornu Deklaraciju SNSD-a koja je uzburkala duhove
Referendum je omiljena riječ predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Do danas, najmanje 30 puta je najavljivao "izjašnjavanje građana" o nezavisnosti entiteta Republika Srpska, otcjepljenju...a ono što je činjenica jeste da entitet nema ustavno uporište za to.
10.03.2021. u 18:46
get url
text

VEZANI TEKST - Narodna skupština RS usvojila zaključke u kojima se navodi i "mirni razlaz" u BiH

Tako je i danas na posebnoj sjednici NSRS-a, ponovo govorio o referendumu. Najavio je da će se intenzivirati pritisci na RS, tražiti "pukotine", i pokušati sa sankcijama, a naglasio je da se on "sankcija ne boji".

- Tražim ovdje snagu i da imam Narodnu skupštinu RS-a i da joj vratim dignitet. Ne želim ništa loše Bošnjacima, pozivam ih na suživot. Već 26 godina nam govore da smo mi genocidan narod i da RS ne treba postojati i onda kaže morate biti tu. Nećemo da budemo tu. Razuman period je godinu, dvije dana.... Ako ne bude, ja ću doći ovdje i ja predlažem akt o referendumu o statusu RS-a. Briga me šta će ko reći, taman to bio moj posljednji politički čin. A to ćemo uraditi onda kada gospoda sa desne strane (opozicija op. a.) bude glasala za to. A vi recite "Dodik je poludio, morali smo to da uradimo" - kazao je Dodik.

U aprilu 2015. godine, Dodik je dobrano uzburkao duhove u BiH. SNSD je tada usvojio Deklaraciju, prvi zvanični dokument, kojom se definira održavanje referenduma o statusu RS-a 2018. godine, a što je on danas u NSRS-u ponovo oživio.

Deklaracijom "Republika Srpska, slobodna i samostalna budućnost i odgovornost", koju je SNSD usvojio na saboru stranke, definirano je održavanje referenduma ukoliko nadležnosti ne budu vraćene Republici Srpskoj.

- Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma, Narodna Skupština RS treba u toku 2018. godine raspisati referendum o samostalnom statusu Republike Srpske - stoji između ostalog u Deklaraciji.

Nadalje, navodi se da je RS u mirovne pregovore prije više od  20 godina unijela teritoriju i vlast i stoga njeni stavovi moraju biti prihvaćeni. Dodik je poručio tada, da ukoliko toga ne bude, da će RS krenuti svojim putem:

- U tom slučaju 2018. godine utvrdit ćemo svoj status. Prijedlog će biti samostalna država. To predviđa zakon RS i Ustav RS, to je sasvim dovoljno. Mi ne sprovodimo referendum na nivou BiH već na nivou RS. Zakon koji smo usvojili predviđa način na koji se to može uraditi. Narodna skupština donosi odluku o obaveznom ili neobaveznom referendumu. U ovom slučaju to će biti obavezan referendum – pojašnjavao je Dodik prije gotovo šest godina.

Sada već daleke 2006. godine, Dodik je prvi put najavio izdvajanje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine ističući da bi BiH trebala afirmisati pravo na samoodređenje kroz pravo na održavanje referenduma koji bi bio organizovan u skladu s demokratskim standardima koje propisuje Evropska unija. Referendume je najavljivao i u naredne dvije godine pozivajući se na onaj održan u Crnoj Gori.

VEZANI TEKST - Dodik: Razuman rok je godinu, dvije... Ja ću predložiti referendum o statusu RS-a

I onda mu je to postala uobičajena praksa koje se nije odrekao do danas.

Onda je došla 2016. godina. Ustavni sud BiH privremeno je zabranio održavanje referenduma u RS-u. I pored toga entitetske vlasti su ga sprovele. Pored Ustavnog suda BiH reagovala je i međunarodna zajednica, kroz PIC odakle su pozvali vlasti u RS-u da ne održe referendum s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH i činjenice da se radi o državnoj instituciji čije se odluke ne smiju preispitivati. Referendumsko pitanje glasilo je: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?"

Tužilaštvo BiH vodilo je istragu protiv tadašnje premijerke RS-a Željke Cvijanović i Dodika koji je u to vrijeme bio predsjednik RS-a zbog krivičnog djela rušenja ustavno-pravnog poretka BiH, ali je ona obustavljena. 

Još 2011. godine, Dodik je pokrenuo ideju o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, ali je nakon pritiska EU odustao. Umjesto tog referenduma pokrenut je Strukturalni dijalog o pravosuđu, koji ni do danas nije dao željene rezultate.

U novembru 2017. godine, NSRS u kojoj Dodik kontroliše većinu, stavila je van snage odluku o referendumu vezanu za rad pravosuđa, odnosno Suda i Tužilaštva BiH.

VEZANI TEKST - Neustavni praznik 9. januar: Dodik poručio da je borba za RS počela od dolaska Turaka u 15. stoljeću

Ono što svakako, kada Dodik govori o ovom referendumu, treba imati na umu, jeste njegovo kontinuirano potenciranje da je "BiH sastavljena od dva entiteta", a ne kao što je to jasno utvrđeno Ustavom BiH, da se "Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske".

U Dodikovoj interpretaciji, BiH se predstavlja kao državna zajednica, poput nekadašnje državne zajednica Srbije i Crne Gore, koja je naslijedila bivšu Saveznu Republiku Jugoslaviju. U tom slučaju, bilo je moguće da Crnogorci održe referendum o nezavisnosti, ali kada je riječ o BiH, ustavnog uporišta nema, jer ona ima svoj kontinuitet postojanja i nije nastala u Dejtonu. 

I na kraju ne treba zaboraviti dio dokumenta SANU II koji govori o referendumu, a na što Beograd gleda blagonaklono, pogotovo sada kada je na Aleksandra Vučića žestok pritisak i SAD-a i EU da prizna nezavisnost Kosova, a što će on obilato koristiti u svojim javnim istupima da povuče paralelu između bh. entiteta RS i Kosova.  

- Destabilizovati vlade susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije; Pomagati otcjepljenje Republike Srpske; 

- Insistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciji srpskih zajednica u državama regiona u unitarnu, svesrpsku zajednicu;

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.