open-navfaktor-logo
search
Ujedinjenje ljevice
Lazović: Željko Komšić je dva puta tražio brzo ujedinjenje SDP-a i DF-a, nije dobio odgovor
Željko Komšić je bio za to da se zadrži ime SDP, ali da lider zajedničke partije ne bude Nermin Nikšić ni Željko Komšić, nego neki drugi čovjek iz SDP-a, ali nije dobio odgovor, priča Lazović
27.08.2019. u 09:57
get url
text

Među članovima Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD), koji su prošle sedmice posjetili Tuzlu, bio je i Miro Lazović. Doskora istaknuti član SDP-a s kolegama iz Socijaldemorakata BiH, stranke u osnivanju, razgovarao je o ujedinjavanju stranaka ljevice, po svemu suđeći bez SDP-a, koji je zajednički imenitelj svima onima koji su se okupili u Tuzli.

Aktuelno rukovodstvo SDP-a od sebe je otuđilo mnogo članova partije, a veliki dio njih mogao bi završiti u istom političkom projektu.

Politička platforma

- Pokret SPD je napravljen da svojom političkom platformom objedini stranke socijaldemokratske orjentacije, pa i druge, koje prihvataju da se stvori jedan novi snažni politički subjekt. To je politička platforma na kojoj se objedinjavaju ostale stranke. Tu je DF, GS, tu će biti i Socijaldemokrati BiH i još neke manje stranke, koje su izrazile želju da uđu u SPD kao krovnu političku organizaciju - kaže Lazović za Faktor.

Prije ujedinjenja potrebno je, pojašnjava, napraviti principe i modele s ciljem da na lokalnim izborima imamo jedinstven politički subjekt.

- Prema onome što smo dogovarali sa DF-om i GS-om, kongres ujednjenja bi mogao biti krajem ove ili početkom naredne godine. Želimo da na principima koji su prihvatljivi za sve političke subjekte, SPD bude prihvaćen kao jedinstvena politička stranka - kaže Lazović.

Očito je da se na bh. političkoj sceni afirmira jedan novi koncept bloka lijevih stranaka, jer Bh. blok očito nije zaživio.

- Pokret SPD je prije svega imao za cilj ujednjenje SDP-a i DF-a i razgovori su išli u tom smjeru. Mi koji smo iz SDP-a počeli na tome raditi isključeni smo iz stranke, iako je na Kongresu SDP-a i Glavnom odboru jednoglasno odlučeno da mora doći do ujednjenja s DF-om. Saša Magazinoć kao predsjednik Glavnog odbora i Nermin Nikšić kao predsjednik SDP-a, nisu uopšte otvorili tu priču ujedinjenja - priča Lazović.

Rukovodstvo SDP-a

On kaže da je iz svega rečenog jasno da sadašnje rukovodstvo SDP-a nije za ujedinjenje s DF-om niti za neke druge procese ujedinjenja.

- SDP je trebao biti lider ukrupnjavanja socijaldemokratskih stranaka. Željko Komšić je u dva navrata početkom ove godine slao dopise rukovodstvu SDP-a, da se brzo izvrši ujednjenje DF-a i SDP-a. On je bio za to da se zadrži ime SDP, ali da lider zajedničke partije ne bude Nermin Nikšić ni Željko Komšić, nego neki drugi čovjek iz SDP-a, ali nije dobio odgovor - priča Lazović.

On smatra da ne treba gajiti nadu da će SDP biti dio ove faze ujedinjenja ljevice, ali treba ostaviti otvorena vrata, jer će možda doći neki drugi ljudi koji će razmišljati šire i odgovornije prema državi i socijaldemokratiji.

- Mi imamo ustavno uređenje u kojem SDP, a ni DF, sami ne mogu napraviti iskorak. Sve socijaldemokratske stranke treba okupiti na jedno mjesto, a onda s Našom strankom praviti sporazume nakon izbora i na taj način jačati taj građanski blok. To je osnovni cilj SPD-a - zaključio je Lazović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.