Sivro odgovorio

Svađa sindikata i premijera: Forto ili ne zna računati ili svjesno obmanjuje javnost

FOTO: Damir Hodžić

Jučer se video porukom oglasio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto koji je iznio nekoliko neistina, a među izrečenim neistinama najveća je da sindikati obrazovanja traže povećanje plaća za koje bi se trebalo izdvojiti oko 145 miliona maraka. Istina je da na bruto plaće i doprinose se odnosi 436.337.131 KM što znači da uvećanjem osnovice za 85 KM ili 26,98 posto potrebno je izdvojiti 117 miliona 723.757 KM, a ne 145 miliona maraka, navodi se u saopćenju Sindikata OOiO FBiH KS.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (Sindikat) je zajedno sa još pet sindikata jučer održao press konferenciju na kojoj su izneseni zajednički stavovi i najavljene zajedničke aktivnosti šest sindikata zbog Nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu, koji je Vlada Kantona Sarajevo utvrdila 4. novembra. 

U Nacrtu budžeta Vlada je utvrdila 488.579.258 KM za bruto plaće, naknade i doprinose po osnovici od 315 KM za 14.376 radnika od čega je: 392.417.564 KM za bruto plaće, 52.242.127 KM za neoporezive naknade (29.420.527 KM - topli obrok, 6.903.820 KM – regres, 4.263.133 KM - smrt i bolest, 8.964.520 KM – prijevoz i 2.690.127 KM – otpremnine) i 43.919.567 KM za doprinose poslodavca.

VEZANI TEKST - Forto odgovorio sindikatima: Svjesni smo povećanja troškova života, možemo razgovarati u decembru

- Premijer Forto je iznio neistinu da sindikati pregovaraju sa Vladom Kantona Sarajevo jer je njegova šefica kabineta uputila poziv na sastanak oko utvrđivanja koeficijenata, a ne poziv na pregovore oko utvrđivanja osnovice uz vrlo bitnu činjenicu da je njegova vlada pet dana prije tog sastanka samostalno bez sindikata utvrdila osnovicu za obračun plaća u iznosu od 315 KM!

Premijer Forto je (ne)svjesno prešutio da je na sastanku 9.11.2021. godine on predložio sljedeći sastanak, a ne pregovore i da je predložio termin, ne u decembru, već 43 dana poslije, odnosno tek 22. decembra 2021. godine. To je termin nakon okončanja javne rasprave kada sve bude gotovo i kada se neće moći budžet mijenjati. Za sve koji znaju procedure jasno im je da se time sindikati stavljaju pred svršen čin po principu uzmi ništa ili ostavi.

Kantonalni premijer konstantno pokušava da sindikate uvuče na teren političkog djelovanja jer je priča o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH klasično političko pitanje koje nema veze sa ekonomijom pri čemu vladajuće stranke u FBiH ratuju sa vladajućim strankama u Kantonu Sarajevo. Sindikati neće pristati da ih premijer Forto uvuče u tu političku močvaru.

Forto je (ne)namjerno prešutio da su on i ostalih šest prisutnih ministara tokom sastanka od 9.11.2021. godine dobili džentlmenski prijedlog predsjednika SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo da se odmah sutra potpiše Sporazum o osnovici za obračun plaća za 2022. godinu u iznosu od 400 KM u kojem će se jasno definisati da, ukoliko dođe do izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH kako je trenutno predloženo na štetu Kantona Sarajevo, da će u tom slučaju osnovica ostati ista kao u 2021. godini. Prešutio je da je na pomenutom sastanku šutio i nije dao nikakav odgovor.

Premijer Forto sa dosta populizma i lažne brige o radnicima poručuje da je svjestan svakodnevnih povećanja troškova života i inflacije jer da je drugačije svakodnevno bi pregovarao sa sindikatima vodeći računa o radnicima i time pokazao stvarnu brigu o radnicima.

Zato je premijer Forto svojim odnosom prema radnicima zaslužio štrajkove i proteste koji neće donijeti ništa dobro nikome, a posebno Vladi na čijem je on čelu - navodi se u saopćenju Sindikata OOiO FBiH KS.  

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga