open-navfaktor-logo
search
Institut za nestale osobe
U Potočarima počela reekshumacija tijela žrtava genocida: Ove godine bit će otvoreno 85 mezara
U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari počela je reekshumacija posmrtnih ostataka žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u ljeto 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).
12.07.2022. u 10:39
get url
text

VEZANI TEKST - Porodice obilaze mezare u Potočarima: Dolazim dok sam živa jer im nema ko drugi doći

Ovo je 15. reekshumacija žrtava genocida. Nekompletnim tijelima dodaju se naknadno pronađeni posmrtni ostaci.

- Dan nakon kolektivne dženaze, počinje se sa reekshumacijama. Ove godine, u tom postupku, otvorit će se 85 mezara. Dakle, mezari 85 žrtava će se ponovo otkopati kako bi im se pridodali posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni i identificirani. Reeskhumacija će trajati sedam radnih dana. Svakog dana otvorit će se 13 mezara, izuzev posljednjeg dana kada će se raditi sedam žrtava - izjavila je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Kako je kazala, ove godine se dodaje mali broj kostiju.

- Sve su to sitne kosti, manji broj posmrtnih ostataka. Ove godine, šest žrtava će se reekshumirati po drugi put. Oni su već tri puta prošli proces identifikacije. Njihove porodice su tri puta pristupile i utvrđivale identitet posmrtnih ostataka koji su naknadno pronalaženi. Jedna od žrtava, ove godine reekshumira se treći put. Prvi put je identifikovana 2004. godine, potom 2010, 2015. pa 2021. Četiri puta su porodice prolazile kroz izuzetno tešku proceduru kada je riječ o procesu identifikacija, naročito proces reekshumacija jer ponovo se iz mezara iznose svi posmrtni ostaci - pojasnila je Fazlić.

VEZANI TEKST - Stravična svjedočenja zločinaca: Za strijeljanje ljudi iz jednog autobusa trebalo nam je sat vremena

Istakla je da, nažalost, ni porodice ni zaposleni u Institutu za nestale osobe BiH ne znaju koliko puta će to raditi i koliko će to trajati.

- Nakon svih reekshumacija, tijela još nisu kompletna. U jednom slučaju imamo čovjeka kojem su ukopani vrlo oskudni posmrtni ostaci, svega nekoliko kostiju. Prošle godine se dodalo nekoliko kostiju, ove godine će se opet dodati nekoliko kostiju. Ovo je izuzetno težak posao, složeni slučajevi koji pokazuju zapravo veličinu zločina i zvjerstava koja su počinjena nad ovim ljudima - naglasila je Fazlić.

Kazala je da je oko 1.000 skeletnih ostataka do sada kompletirano na ovaj način.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.