open-navfaktor-logo
search
Borba za trofej
Velež večeras ima priliku da prekine post dug 36 godina
Fudbaleri Sarajeva i Veleža večeras u Zenici na stadionu Bilino polje s početkom u 19 sati igraju finale Kupa Bosne i Hercegovine.
19.05.2022. u 09:54
get url
text

Pobjednik Kupa BiH će osim trofej automatski izboriti i drugo kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Branilac naslova iz prošle sezone, FK Sarajevo je do sada sedam puta osvajao Kup BiH po čemu je rekorder, dok Velež po prvi put u nezavisnoj državi igra finale najmasovnijeg fudbalskog takmičenja.

U taboru Rođenih vlada fenomenalna atmosfera i svi su duboko uvjereni da Velež može osvojiti prvi trofej nakon 1986. godine.

Velež je 14. maja prije 36 godina u Beogradu pred 40 hiljada navijača pobijedio Dinamo sa 3:1 koji je sa klupe predvodio Miroslav Ćiro Blažević.

Igrač utakmice bio je dvostruki strijelac Nenad Ćeća Bijedić, dok se u listu strijelaca upisao i Predrag Jurić. Jedini gol za Dinamo postigao je Mlinarić.

Rođeni su u to vrijeme igrali možda i najljepši fudbal u Jugoslaviji i velika je sportska nepravda što se ta generacija nije okitila naslovom prvaka države. Napad Veleža u to vrijeme bio je prava noćna mora za sve odbrane. Sejo Kajtaz sa jedne, Semir Tuce sa druge strane, a u sredini napada Predrag Jurić radili su dar-mar. 

Mostarci su svojim herojima priredili veličanstven doček na stadionu Pod Bijelim brijegom, gdje je prisustvovalo preko 20 hiljada navijača.

Trener Rođenih Feđa Dudić je u najavi susreta istakao da njegovi izabranici imaju veliki motiv za večerašnje finale.

- Sarajevo jeste iskusnije, ali prošla sezona daje nam puno optimizma. Dobili smo na samopouzdanju u evropskim utakmicama. Situacija u ekipi je jako dobra. Bit će idealni uslovi za igru i očekujem spektakl. Po meni je Sarajevo pod većim pritiskom jer stalno igraju Evropu, imaju veći budžet, a naš motiv mora biti već, jer imamo priliku da osvojimo prvi trofej nakon rata. Šanse su 50-50, jer u jednoj utakmici je sve otvoreno - rekao je trener Veleža Feđa Dudić.

Da li će Velež prekinuti post dug 36 godina, ili će Sarajevo odbraniti trofej te osmi put osvojiti Kup BiH, saznat ćemo večeras.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.