open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Sarajevo
Adnan Podžo ponovo proglašen krivim za zloupotrebu položaja, izrečena mu uvjetna kazna
U ponovljenom sudskom postupku, Općinski sud u Sarajevu oglasio je krivim Adnana Podžu zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.
05.10.2020. u 14:25
get url
text

Osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca. Kazna se neće izvršiti, ukoliko optuženi u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Adnan Podžo tereti se da je tokom aprila 2009. godine, u svojstvu načelnika Gorske službe spašavanja Sarajevo, upotrebom krivotvorenih isprava motorno vozilo koje je donirano GSS-u u vrijednosti od 19.603,24 KM, preveo i registrirao na svoje ime. Vozilo je potom prodao drugoj osobi a novac nikad nije položio na račun GSS-a.

Na taj način oštetio je Gorsku službu spašavanja za 19.603,24 KM te za isti iznos sebi pribavio protupravnu imovinsku korist, saopćilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Općinski sud je prije dvije godine Podžu također proglasio krivim i osudio na godinu i po zatvora uvjetno, ali je nakon žalbe sarajevski Kantonalni sud ukinuo tu presudu, te predmet vratio na ponovno suđenje.

Presuda nije pravosnažna i na nju je dozvoljena žalba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.