open-navfaktor-logo
search
Prijedlog opozicije
Albanski parlament odbio da razmatra rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Albanski parlament odbio je u četvrtak zahtjev pojedinih opozicionih zastupnika za održavanje sjednice na kojoj bi se razmatrala rezolucija o priznanju i osudi genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).
12.05.2022. u 17:38
get url
text
Albanski parlament
Albanski parlament

Prijedlog da se na dnevni red uvrsti tačka o donošenju rezolucije, koji je uputila grupa poslanika Demokratske partije odbijen je glasovima većine članova parlamenta.

Prijedlog o razmatranju rezolucije o priznanju i osudi genocida u Srebenici parlamentarnoj komisiji prije nekoliko dana uputili su članovi Demokratske partije, najveće opozicione stranke u Albaniji.

Odbijanje zahtjeva o razmatranju rezolucije izazvalo je reakcije i protivljenje zastupnika Demokratske partije Albanije.

Bivši premijer Albanije Sali Berisha rekao je da je "inicijativa zastupnika Demokratske partije za osudu srpskog genocida u BiH ima za cilj odavanje počasti osam hiljada žrtava Srebrenice".

U međuvremenu, predsjedavajući zastupničke grupe vladajuće stranke Socijalističke partije Albanije Taulant Balla rekao je da je Albanija osudila, osuđuje i zauvijek će osuđivati genocid u Srebrenici.

Bala je dodao da je Albanija "podržala i pozdravila sve presude Haškog tribunala svima koji su naručili i organizovali ovu tragediju".

Rasprava o održavanju sjednice o genocidu u Srebrenici dolazi u trenutku kada Albanija teži aktivnijoj ulozi u regionu.

Zasad nije poznato kada bi albanski parlament ponovo mogao glasati da se na dnevni red uvrsti tačka o donošenju rezolucije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.