open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Amerika prijeti Kini: Nemojte pomagati Rusiji, bit će posljedica
Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je kineskog kolegu Wang Yija da će se suočiti s ozbiljnim posljedicama bude li Peking pružao materijalnu podršku Rusiji u invaziji na Ukrajinu, kazali su američke diplomate.
19.02.2023. u 08:50
get url
text

Šefovi diplomatija dviju supersila razgovarali su na tajnoj lokaciji u Münchenu, a State Department potvrdio je sastanak, koji je trajao sat vremena, tek nakon što je završio.

Odnosi Pekinga i Washingtona napeti su otkako je kineski špijunski balon doletio iznad američkog kopna, a američki ga lovci po naredbi predsjednika Joea Bidena srušili. U isto vrijeme Zapad pažljivo motri pekinški odgovor na rat u Ukrajini. Washington ima informacije da bi Kina mogla pružiti ubojitu ratnu pomoć Rusiji.

- Državni sekretar je prilično otvoreno upozorio na posljedice bude li Kina pružala materijalnu pomoć Rusiji ili joj pomagala u sistemskom izbjegavanju sankcija - kazao je visoki dužnosnik State Departmenta koji je želio ostati neimenovan.

Dodao je da Kina pokušava sjediti na dvije stolice tvrdeći da želi pridonijeti miru i stabilnosti, ali i istovremeno poduzimajući "zabrinjavajuće korake" s namjerom da podrži rusku invaziju na Ukrajinu.

Wang je nekoliko sati ranije na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji još jednom pozvao na dijalog i sugerirao europskim zemljama da trezveno razmisle kako okončati rat. Kazao je i da "neke snage ne žele da rat uskoro završi", ali nije rekao koje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.